Задържаха русенец обявен за издирване в Германия, забравил българския език

0
30-годишен българин е задържан в Русе с Европейска заповед за арест
30-годишен българин е задържан в Русе с Европейска заповед за арест

30-годишен българин е задържан в Русе с Европейска заповед за арест.

Той предстои да бъде екстрадиран в Германия, тъй като срещу него е образувано досъдебно производство за палеж и опит за застрахователна измама.

Михаил А. е роден в България, но още на 3-годишна възраст се премества да живее с майка си в Турция. Учи там и съвсем забравя българския език. Затова на вчерашното заседание по делото му за екстрадиция в Окръжния съд в Русе се наложи да се назначи преводач от български на турски език и обратно. Михаил има адресна регистрация в Русе, като обясни, че това е жилището на баба му по бащина линия. След като е издирван от властите в Германия, се наложило да дойде в Русе, за да смени изтеклата си лична карта и тогава е задържан, пише briagnews.bg.

Михаил е обвиняем по дело за палеж на дюнерджийница от 2014 година. Пожарът обаче е засегнал и жилищна сграда, в която имало 5 човека. Те не са обгорени, но се наложило да бъдат откарани в болница заради обгазяване. Месец по-късно е запален автомобил на паркинга пред въпросната дюнерджийница, като според обвинението, Михаил е автор на деянията. Той е бил накаран да направи това от собственика на обекта, с цел да се вземе застраховката му. Самият собственик също е обвиняем. Затова Михаил се търси и за опит за застрахователна измама, освен за палеж.

Вчера прокуратурата представи гаранция, изпратена от страната, искаща задържания, че ако бъде осъден и иска, той ще бъде изпратен тук, за да изтърпи наказанието си. Самият Михаил пък пожела да търпи наказанието си в Австрия, тъй като има роднини там. Той даде съгласие да бъде екстрадиран доброволно, но по закон има 3-дневен срок да размисли. По тази причина следващото заседание по делото беше отложено за вторник. Ако тогава потвърди желанието си, ще се стартира процедурата по предаването му на германските власти.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари