Забраната за пълнене на газови бутилки по бензиностанциите отпада

0
С други промени в закона ще бъде изравнен акцизът на маркираните горива за отопление и останалите
С други промени в закона ще бъде изравнен акцизът на маркираните горива за отопление и останалите

Отменят забраната потребителите сами да пълнят бутилките си с газ за битови нужди на бензиностанциите. Това предвиждат приетите промени в Закона за данъчните складове и акцизите, които бяха одобрени на първо четене от бюджетната комисия, предава БНР.

С други промени в закона ще бъде изравнен акцизът на маркираните горива за отопление и останалите.

Според Петролната и газова асоциация, ако всеки потребител сам пълни пропан-бутан за битови нужди, може да се стигне до фатални последици. Бедо Доганян от асоциацията коментира, че „Никой не може да пълни на бензиностанция и да бъде спокоен, че това няма да гръмне в дома му.“

Депутатът Емил Димитров припомни, че преди демократичните промени е имало възможност потребителите сами да пълнят бутилки, но след това бизнес нишата е поета от няколко компании, което прави контрола по-лесен. Според него щом упражняваш контрол над няколко завода - упражняваш контрол над 3000 бензиностанции.

От петролната асоциация предупреждават, че бизнесът ще бъде засегнат от изравнението на акциза на маркираните горива, което означава много изгубени работни места:

„Облагането на бутилираната газ с акциз ще постави под угроза съществуването на един цял отрасъл и това е отрасълът, който се занимава с поддържане на бутилката, бутилиране, безопасно за живота и здравето на хората, и разнасянето по домовете.“

По отношение на изравняването на акцизите на маркираните горива за отопление с останалите, представители на местните власти предупредиха, че това ще удари бюджетите на общините с между 10 000 и 400 000 лева за отопление на болници, училища и детски градини.

Цигарите ще започнат да поскъпват поетапно от догодина заради плавното увеличение на акциза им.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари