Забавя, но не забравя - Властта удари "Хиполенд" с глоба от 124 000 лева

0
КЗК глоби веригата за детски играчки заради нелоялна конкуренция
КЗК глоби веригата за детски играчки заради нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията глоби веригата за детски играчки със 124,5 хиляди лева заради нелоялна конкуренция

Два месеца след несполучливият опит на МВР, НАП, митници и Държавната агенция по метрология да респектират веригата за детски играчки "Хиполенд" в случайно координирана акция, последвала публичната позиция на собственика на компанията Мариан Колев в подкрепа на антиправителствените протести, управляващите успяха да ударят по фирмата, пише Капитал.

В петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 124.5 хил. лв. на веригата за детски играчки "Хиполенд" за нелоялна конкуренция 

Тезата на регулатора е, че интернет кампании за промоция на продукти на Lego от началото на годината е довела до нелоялна конкуренция. Според КЗК от "Хиполенд" създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят в магазина и по този начин "веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг."

"Един "случаен" човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го имало и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започва поредното производство.

"Така се действа в КЗК. На някого, който иска да купи ЧЕЗ или Нова телевизия, му се отказва с безумни аргументи, но на друг не се отказва", коментира през лятото собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев пред "Дойче Веле". Тогава той заяви: "Получих неприличното предложение от [една] дама, която ми каза "дай да си прехвърлим по 50 процента и да направим един монопол". Аз ѝ заявих, че нямам интерес и ѝ обясних, че дори това да се направи на теория, ще имаме сериозен конфликт с КЗК, защото ще имаме огромен дял от пазара. Споделих с нея, че в момента тече проверка за биберони и отговорът беше: "Ей сега се обаждам и до пет минути ще получиш известие, че ти е спряна преписката и че няма установени нарушения".

Мариан Колев и служителите му бяха участници в антиправителствените протести от самото им начало. В публична позиция той разказа как служителите на МВР използват сълзотворен газ срещу сина му без да има причина за това. Малко след тази позиция държавата вкара четири контролни институции във фирмата. След вълна от обществено възмущение МВР решиха да прекратят проверката, която, според тях, била образувана на случаен принцип.

По-малко от два месеца след акцията управляващите успяха да ударят веригата през друга тяхна вярна бухалка - КЗК. Въпреки, че в състава, произнесъл решението за "Хиполенд" не е участвала председателката на КЗК Юлия Ненкова, която е от близкото обкръжение на Бойко Борисов, управляващите и ДПС имат пълно мнозинство в състава на КЗК, наложил глобата на "Хиполенд". Той се председателства от зам.-председателя на комисията Димитър Кюмюрджиев, който е представител на "Патриотичен фронт" и бивш зам.-министър на отбраната. Ямболският адвокат Красимир Зафиров беше номиниран от партията на близкия до ГЕРБ бизнесмен Христо Ковачки. Георгица Стоянова, която е докладчик по преписката, е номинация на ГЕРБ. Тя е съпруга на изпълнителния директор на държавната "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. В състава влизат още бившият конституционен съдия Пламен Киров, който е от квотата на ДПС и Красимир Витанов, който официално беше номиниран от СДС, но също е считан за близък до ГЕРБ.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Последните тестове показаха, че 80% от софиянците са селопозитивни!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари