За първи път у нас роди жена с чернодробна трансплантация

0
18-годишната Василка Иванова, която е с трансплантиран черен дроб вече 11 години, се сдоби със здраво момченце / Снимката е илюстративна
18-годишната Василка Иванова, която е с трансплантиран черен дроб вече 11 години, се сдоби със здраво момченце / Снимката е илюстративна

За първи път в България жена, претърпяла чернодробна трансплантация, даде живот на дете.

Това стана в Университетска болница „Лозенец“ на 16 септември тази година. След оперативно раждане 18-годишната Василка Иванова, която е с трансплантиран черен дроб вече 11 години, се сдоби със здраво момченце, съобщи Actualno.

В световен мащаб има данни за жени, родили след трансплантиран черен дроб, но за нашата страна износването на бременността и раждането при пациентка с такава трансплантация са без прецедент. През март 2005 г. 7-годишната тогава Василка постъпва в Университетска болница „Лозенец“ в тежко състояние, с разгъната картина на чернодробна цироза вследствие на генетично заболяване – прогресивна фамилна интрахепатална холестаза.

Екип, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, извършва чернодробна трансплантация от жив донор. Месец по-късно малката пациентка е изписана и през следващите години се наблюдава активно от лекарите в болницата, като се провежда необходимото имунопотискащо лечение, при това в условията на растящ организъм. Опитът за трансплантация на глава може да стане още през 2017 г.

Първата жена с присадено лице почина във Франция Единадесет години по-късно екипът на Университетска болница „Лозенец“ е изправен пред ново медицинско предизвикателство. Василка Иванова е бременна и иска да даде живот на своето дете. Бременността и раждането при трансплантирани пациенти са свързани с по-висок риск от неблагоприятен изход както за майката, така и за бебето. Екипът от лекари на Университетска болница проследява особено активно цялата бременност на Василка.

Раждането е осъществено чрез цезарово сечение. Бебето е момче, с тегло 2,650 кг и ръст 48 см. Майката и нейното бебе са в добро състояние и скоро ще бъдат изписани.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари