За първи път: Избраха тъмнокожа жена за член на Върховния съд на САЩ

0
Решението беше взето с гласовете на трима републиканци с 53 на 47 гласа
Решението беше взето с гласовете на трима републиканци с 53 на 47 гласа Снимка: iStock

Решението беше взето с 53 гласа "За" от Сената

Във Върховния съд на САЩ за първи път в 233-годишната му история ще има тъмнокожа съдийка, след като Сенатът утвърди съдия Кетанджи Браун Джаксън в деветчленния състав. Решението беше взето с гласовете на трима републиканци с 53 на 47 гласа, предаде NOVA

Назначението на съдия Джаксън изпълнява обещанието на президента Джо Байдън от предизборната кампания за назначаване на тъмнокожа жена в институцията. Гласуването беше наблюдавано от вицепрезидента Камала Харис, първата тъмнокожа жена на този пост.

51-годишната г-жа Джаксън ще замени съдия Стивън Брайер, колега либерален съдия, за когото някога е работила като служител, след пенсионирането му през юни. Доживотното назначение вероятно ще накара г-жа Джаксън да остане на съдебната скамейка в продължение на десетилетия, но няма да промени идеологическия баланс на сегашния съд с консервативно мнозинство от 6-3 гласа.

Юристката, родена във Вашингтон, понастоящем е член на влиятелния Апелативен съд на САЩ за окръг Колумбия. Тя има две дипломи от Харвардския университет и някога е била редактор на Harvard Law Review. Работила е като обществен защитник във Вашингтон, преди да започне частна практика преди съдебните си назначения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Американците
    Да си чуват негрите, латиносите, наркоманите, чифутите, педофилите и пееразите. Ние тук си имаме достатъчно цигани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари