За кои пенсионери се отнасят извънредните мерки?

0
За кои пенсионери се отнасят надбавките към пенсиите във връзка с коронавирусната криза
За кои пенсионери се отнасят надбавките към пенсиите във връзка с коронавирусната криза

Придобих право на пенсията за осигурителен стаж и възраст при минимален стаж от 15 години на 31.V.2019 г., когато навърших 66 години и 4 месеца. Не можах обаче да си подам документите навреме. Заявлението за пенсиониране го подадох на 26.VIII.2020 г. и от тази дата ми е отпусната пенсия. Така губя пенсията си за 15 месеца. Правителството предприе мерки за подпомагане на пенсионерите заради коронавируса. В тази връзка има ли някаква възможност и пенсия да ми бъде изплатена от 31.V.2019 г., когато се поражда правото ми? С. В., Бургас

Това пита читател на вестник Трета възраст

Според предвиденото в чл. 94, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.

В тази връзка, при придобито право на пенсия на 31.V.2019 г. и подадено заявление извън 2-месечния срок от тази дата на 26.VIII.2020 г., длъжностното лице по пенсионно осигуряване правилно е постановило за начална дата на пенсията ви датата на заявлението.

Със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение бяха приети промени както в Кодекса за социално осигуряване, така и в други нормативни актове. Според предвидените в закона промени прилаганите извънредни мерки се отнасят до лица, които придобиваха пенсионноосигурителни права по време на обявеното извънредно положение.

Вашето право на пенсия за осигурителен стаж и възраст е придобито на 31.V.2019 г. (много преди извънредното положение) и по отношение на началната дата не могат да се прилагат други разпоредби, освен текстът на чл. 94, ал. 1 от КСО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари