За 2 месеца 60 човека са загубили живота си в катастрофи по българските пътища

2
От Института за пътна безопасност настояват за спешни мерки от страна на държавата
От Института за пътна безопасност настояват за спешни мерки от страна на държавата Снимка: БГНЕС / Архив

Анализ на Института за пътна безопасност показва, че има сериозно увеличение на жертвите от катастрофи в България

Във връзка с тревожните данни експертите са изпратили отворено писмо до премиера с искания за незабавни мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Ето и целия текст на документа:

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Министър-председателя г-н Петков

Относно: увеличаване на жертвите от ПТП  през последните два месеца.

На 20.12.2021 г. с писмо № 08.00-54/20.12.2021 г. Ви уведомихме, че са необходими спешни структурни, кадрови и функционални промени на системата за управление на риска от ПТП. През 2021 г е констатирано лавинообразно повишение на пътнотранспортния травматизъм спрямо 2020 г., като загиналите са 91 души повече. Действия за намаляване и управление на риска не бяха предприети от двете служебни правителства на г-н Стефан Янев. До този момент от ваша страна също не са предприети действия за промяна на негативните последици от ПТП.

Информираме Ви, че за първите два месеца на годината загиналите от ПТП са 60 души, което е с 19% повече спрямо същия период на 2021 г. Анализ на Института за пътна безопасност показва, че тенденцията за увеличаване на жертвите от ПТП се запазва през последните два месеца и ако не бъдат предприети спешни корекции в системата за управление на риска от ПТП, ще достигнем до нивата пътнотранспортен травматизъм от 2015 г., когато България достига най-висок дял на загинали от ПТП и е на последно място в ЕС по този показател.

През 2019 г. българското правителство създаде Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ /ДАБДП/. Основните задачи, които трябваше да осъществява агенцията, е да управлява и намалява риска от ПТП като изготви оценка на риска от ПТП в страната, да координира дейността на всички държавни институции, имащи отношение към безопасността на движението по пътищата, както и да формира държавната политика в тази сфера. Тази агенция е пряко подчинена на министър-председателя и отговорността за нейната ефективност е ваша.

ДАБДП се нуждае извършване на спешни кадрови и структурни реформи, както и допълване на устройствения й правилник с допълнителни функционалности.

Очакваме от Вас да проведете публичен конкурс за назначаване на председател на ДАБДП. На този конкурс да бъдат представени конкретни концепции със ясни срокове за постигане на основната цел за устойчиво намаляване на пътнотранспортния травматизъм и достигане на средноевропейски нива през 2023 година.

ЕКИП на ИПБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Гошо куче лошо
    Докато Българина е беден, ще се отъждестява с автомобила си. Докато се отъждествява с автомобила си ще иска да демонстрира превъзходството му. Докато иска да демонстрира превъзходството му ще предприема рискове. Докато предприема рискове ще има ПТП-та. Има ПТП-та, защото сме бедни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари