Юни ще бъде хладен и дъждовен

1
Месечна прогноза за времето
Месечна прогноза за времето

30 градуса се очакват едва в последните дни на новия месец

Тази година очакванията на световните метеорологични централи са средните температури през юни да бъдат близки до обичайните, пише вестник „Труд“. Във валежно отношение - валежи приблизително два пъти над климатичните норми за западната половина от страната и около нормите за Източна България.

Юни ще започне с валежи и захлаждане. Повече валежи, около 30-40 л/м2 се очакват в централните южни райони в периода от 1 до 3 юни и дневни температури, достигащи от 19 до 24 градуса. От 4 до 6 се очакват повече слънчеви часове, затопляне, с температури надвишаващи 25 градуса, и превалявания в планините и североизточните райони.

В края на първото десетдневие, от 7 до 10 юни отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с повече валежи в западните и централните райони и условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Нови превалявания ще има от 10 до 15 юни, по-съществени в западната половина от страната. От 16 до 18 по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево, а на запад ще има превалявания. Дневните температури ще достигат 25, 29 градуса. От 18 до 20 се очакват валежи със захлаждане.

В началото на третата десетдневка, от 20 до 26 юни над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода до 26 ще бъде хладно, с температури от 20 до 26 градуса. Вероятността за слънчево и по-топло време с температури над 30 градуса е по-голяма в периода от 27 от 29 юни.

В края на месеца има условия за силни гръмотевични бури в южните и североизточни райони, условия за градушки.

Геомагнитна прогноза

Четири периода с магнитни бури

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват в периодите от 7 до 15 юни, от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната активност се очаква в дните от 1 до 6 юни; от 16 до 22 юни, като около 19, 20 юни има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца също - от 29 до 30 юни.

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Причина е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление.

Друго много опасно явление случващо се през юни е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, и представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч.

Народна метеорология

Еньовден вещае зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За юни народната метеорология гласи: Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ...
    Супер новина
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари