Юлиян Попов: Черноморието е чисто и не е опасно

0
Министърът на околната среда и водите разпространи становище във връзка с информация за повишено бактериално замърсяване
Министърът на околната среда и водите разпространи становище във връзка с информация за повишено бактериално замърсяване Снимка: Facebook

Министърът на околната среда и водите разпространи становище във връзка с информация за повишено бактериално замърсяване

Хората се поуспокоиха, че Нова Каховка, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води. Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни (линк в коментари). Но медиите (особено социалните) сякаш не се интересуват особено от редовните проверки на Регионалните здравни инспекции, които проверяват постоянно водите на Черноморието и ги тестват в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология. Изглежда паниката е доста по-интересна. Мое твърдение за нарастващ обем отпадъци по плажовете (основано на изследване, което ще представим след няколко седмици) набързо се превърна в заключение, че “Черно море става все по-мръсно”. (Във вторник във Варна пък ще представим сериозно изследване по този въпрос.) Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда.

Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е че Черноморието е чисто и не е опасно. Но това е съвсем лично мнение и не искам да увещавам никой да се къпе край Бургас или да не ходи в Гърция. Нали всеки сам си решава.

Юлиян Попов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари