Явор Гечев: Само финансиране не решава проблемите на земеделците, необходими са мерки

0
България и още пет страни от ЕС искат помощ от ЕК заради украинския внос
България и още пет страни от ЕС искат помощ от ЕК заради украинския внос Снимка: Министерство на земеделието

България и още пет страни от ЕС искат помощ от ЕК заради украинския внос

Европейската комисия е необходимо да разработи конкретни мерки в спешен порядък, осигуряването на финансова подкрепа е важно, но това не решава проблемите на земеделските производители. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на онлайн среща с министрите на Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, днес. Той уточни, че дисбалансът в шестте държави се усеща още повече и поради факта, че в новите държави членки на Европейския съюз субсидиите са на по-ниски нива.

Всички ние сме солидарни с Украйна, подкрепяме инициативите на Европейската комисия, но трябват гаранции, че т.нар. коридори на солидарност изпълняват функциите, за които бяха създадени”, подчерта още Явор Гечев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Той припомни, че освен всичко се намираме на прага на новата жътва, докато същевременно има все още големи количества на зърнени култури в складовете. „Събирането на новата реколта ще доведе до ескалиране на ситуацията, затова са необходими конкретни мерки в кратки срокове”, каза още българският министър.

Участниците в срещата заявиха, че продължават да настояват за предприемане на действия от страна на ЕК и застават изцяло зад исканията, изпратени от държавните глави на засегнатите от смущението на пазара на селскостопански стоки страни, до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

По време на срещата стана ясно, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО. Припомняме, че България извършва също засилени проверки на качеството и безопасността на вноса на земеделски продукти.

Министрите на шестте най-засегнати държави се обединиха около това на предстоящия Съвет по земеделие на 25.04 в Люксембург темата да бъде отново повдигната. Включително ще работят в посока за провеждане на нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, за да бъде намерено трайно решение в полза на засегнатите европейски фермери от държавите в непосредствена близост до конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари