Янко Янев: Изборът на реактор за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е политически

0
Защо не се прави търг? Друг е въпросът защо струва 35 милиарда
Защо не се прави търг? Друг е въпросът защо струва 35 милиарда Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Технологията е добра, но променяме изцяло ядрения горивен цикъл на България и геополитическия ни партньор, отбеляза експертът

Изборът на реактор АР-1000 за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е политически, защото не се прави търг, а се избира точно той.

Това каза пред БНР проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и единственият българин в Международната академия за ядрена енергетика, член на Американското ядрено дружество и на Европейското ядрено дружество, автор на повече от 150 научни публикации.

"АР-1000 е един съвременен реактор, който за съжаление все още не получава масовост. Това е модерна технология от трето поколение. ... Всичко при него е сведено до максимална ефективност. Друг е въпросът защо струва 35 милиарда, но това не искам да го коментирам", уточни той.

По думите на проф. Янев проблемът не е в избора на технологията АР-1000, а в това, че се променя ядреният горивен цикъл на България:

"От един геополитически партньор отиваме на друг геополитически партньор. България е малка държава. Тя не може самостоятелно да употребява атомна енергия. Досега това се вършеше със СССР и след това с Русия. 50 години знания, натрупан опит, развита определена инфраструктура и т.н. Сега започваме отново".

Той подчерта, че управляващите трябва да проверят "колко ще ни струва отново да изграждаме инфраструктура за АР-1000, отново да изграждаме верига на доставки, отново да изграждаме доставка на гориво и т.н.".

"Трябва да кажат и какво ще правим с горивото на АР-1000, когато то вече изгори. Къде ще го складираме, колко време, можем ли, не можем ли? Друг е въпросът дали няма да ни попитат от Европейската комисия къде ще заравяме ядрените отпадъци".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    уестингхауз
    Имат един реактор АР1000 строен 13 години в Китай, на който китайците са направили над 800 подобрения и един пуснаха юли в Щатите, това е! Технологията не е толкова нова, ама това е друг въпрос!
  • 5
    1
    русенец
    Правилни въпроси задаваш, но няма смисъл. Няма да има реактор в обозримото бъдеще, няма да има и 7-ми блок. Просто ще се точат едни комисионни. Опитвам се да изчисля колко са 10% от 37 милиарда долара. Иначе Уестингхаус нямат особен успех със строежите на ядрени блокове, не се сещам за техен блок, който да е влязъл в експлоатация последните 10 години , но това е друга тема.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари