Богомил Манчев: Реалистично е да се изградят още четири ядрени реактора

0
Цял свят разбра, че най-чистата енергия и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом, подчерта шефът на „Булатом“
Цял свят разбра, че най-чистата енергия и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом, подчерта шефът на „Булатом“ Снимка: БГНЕС

Цял свят разбра, че най-чистата енергия и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом, подчерта шефът на „Булатом“

Реалистично е да се изградят още четири реактора – два за АЕЦ „Козлодуй“ и 2 за АЕЦ „Белене“, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Богомил Манчев, председател на сдружение Български атомен форум („Булатом“).

Правителството обяви, че прави анализи как да изградим на две площадки четири реактора. Голямото богатство на нашата държава е, че ние имаме две лицензирани ядрени площадки. Това е трудно за една държава в гъсто населен район като Европа“, допълни Манчев.

Той е категоричен, че за площадката в Белене няма да е нужен нов лиценз, а компанията, която ще строи реакторите ще трябва да получи от ЕС нотификация за проекта.

Експертът обясни, че тези блокове няма да се появят изведнъж , а постепенно до 2047 г. „С тях ние решаваме въпроса на т. нар. беземисионна икономика, която би трябвало да постигнем 2050 г.“, уточни той.

Според Манчев ЕС няма да направи изключение за България и няма да разреши въглищните централи да работят по-дълго. Като резултат те ще трябва да спрат работа заради скъпите емисии.

Нужна е устойчива енергия. Цял свят разбра, че най-чистата енергия и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом“, подчерта председателят на „Булатом“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари