Ядрена война между Индия и Пакистан ще предизвика глобален глад

0
В този въображаем сценарий учените са изчислили въздействието на от 400 до 500 бойни единици ядрено оръжие
В този въображаем сценарий учените са изчислили въздействието на от 400 до 500 бойни единици ядрено оръжие

Освен убиването на 125 милиона души, обменът на ядрени удари между Индия и Пакистан ще доведе до масов глад в целия свят поради промените в климата, до които ще доведе това.

Такова е мнението на изследователите, публикували своята научна работа в списание Science Advances.

Конфликтът ще доведе не само до локална, но и до глобална катастрофа.

Новото изследване, в което участваха учени от университета Боулдър, университета Рутгърс, националния център за атмосферни изследвания на САЩ и други учреждения, споделиха своите тревожни оценки. Според експертите, войната между тези две държави ще доведе до гибелта на от 50 милиона души след няколко часа и до смъртта на 125 милиона души след няколко дни, при евентуален обмен на ядрени удари.

Едновременно с това изследването показва, какви ще бъдат последствията за климата, предизвикани от дима на ядрените пожари. Това ще доведе до изключително слаби реколти и разрушаването на жизненоважни екосистеми в целия свят. Ядрената зима ще доведе до глад в целия свят, което ще бъде причината за многобройна смърт.

Но защо точно Индия и Пакистан?

Тези страни разполагат с ядрено оръжие и днес спорят за територията на Кашмир. В този въображаем сценарий учените са изчислили въздействието на от 400 до 500 бойни единици ядрено оръжие и всъщност разузнаването показва, че такъв ще е ядреният арсенал на двете страни след 6 години. В симулирания сценарий Индия използва 100 ядрени бойни глави, а Пакистан – 150.

Пожарите от тези ядрени удари ще издигнат в горните слоеве на атмосферата на Земята от 16 до 36 милиона от така наречения черен въглерод. Това ще отслаби силата на слънчевата светлина с около 20-30%, което ще е фатално за растителния живот. Симулациите показват, че тази ядрена зима ще продължи минимум 10 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари