Вулканът Етна се движи към Средиземно море

0

Етна, най-активният вулкан в Европа, постепенно се движи към морето.

Учените предупреждават, че това може да има опустошителни последици, предава Daily Mail. Целият остров Сицилия се промъква към Средиземно море със скорост 14 мм годишно, разкриват експерти.

Изследователски екип, ръководен от екип от Великобритания, заяви, че състоянието на острова ще трябва да бъде наблюдавано в бъдеще, тъй като опасностите около острова може да се увеличат в бъдеще.

Резултатите от проучването, проведено между 2001 и 2012 г., са били публикувани в Бюлетина за вулканология.

Проучването установява: "Това е първият път, когато подземното плъзгане на цял активен вулкан се наблюдавано директно. Геоложкият запис показва, че такива плъзгащи се вулкани са склонни към разрушително секторен срив надолу и цялата миграция на вулкани трябва да бъде взета предвид при оценката на опасността от бъдещ колапс".

Д-р Джон Мъри, който в продължение на почти 50 години изучава вулкана, каза пред BBC News: "Бих казал, че понастоящем няма причина за тревога, но е нещо, за което трябва да внимаваме, особено, за да видим дали има ускорение в това движение."

Смята се, че за 100 години вулканът ще се придвижи с около 1,4 метра. Тази тенденция би могла да доведе до опустошителни последици.

Натрупаният натиск на острова може да доведе до разрушителни свлачища.

И все пак д-р Мъри казва, че е такова движение може да отнеме хиляди години, за да достигне критичен етап.

Използвайки прецизна GPS станция, разположена около вулкана, д-р Мъри успява да прегледа движението на вулкана. Той стиа до заключението, че планината Етна се плъзга надолу по склона от около един до три градуса, вероятно поради гъвкавата утайка.

GPS тракерите показват, че планината се движи в посока изток-юг-изток, към крайбрежния град Гиаре, на около девет мили.

Етна е една от най-големите туристически атракции в Сицилия, привличайки хиляди хора годишно. 700 000-годишният вулкан е 24 мили широк и практически постоянно действа. Всяка година произвежда достатъчно лава, за да запълни 108-етажни небостъргачи.

Превод: Dunavmost.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари