Вулкан в Индонезия причини смъртта на 22 души

0
Вулканът Мерапи изригна в неделя
Вулканът Мерапи изригна в неделя

Вулканът Мерапи изригна в неделя

Броят на жертвите на вулканично изригване в Индонезия достигна 22 души, след като спасителите откриха още девет тела, съобщи Би Би Си. Търсенето на 10-те изчезнали туристи в Марапи беше подновено във вторник, след като беше спряно поради опасения за безопасността. Официални лица казаха, че девет тела са били извадени до следобед, като едно от тях все още е в неизвестност. Дванадесет други ранени туристи са в болница с различни наранявания, предаде NOVA.

Честите вулканични изригвания възпрепятстваха спасителните дейности. Ахмад Рифанди, ръководител на мониторинговия пост на Марапи, каза за агенция AFP, че само във вторник са регистрирани пет изригвания. „Марапи все още е много активен. Не можем да видим височината на колоната, защото е покрита от облака“, каза той. Спасителите съобщиха, че са се възползвали от периодите на относително спокойствие, за да търсят изчезналите, а издирването на последния изчезнал турист ще бъдат подновено в сряда.

В неделя вулканът изхвърли във въздуха 3 км облак пепел, който обхвана околните села. По време на изригването в района е имало 75 туристи, повечето от които са били евакуирани и са получили медицинска помощ.

Връх Мерапи, което означава „Огнена планина“, е сред най-активните от 127-те вулкана в Индонезия и е популярен и сред туристите. Някои пътеки бяха отворени отново едва миналия юни поради изригвания на пепел от януари до февруари. Най-смъртоносното изригване на Мерапи се случи през 1979 г., когато загинаха 60 души.

Видеозаписи от неделното изригване показаха огромен облак от вулканична пепел, разпръснат широко в небето, а коли и пътища, покрити с пепел. В понеделник спасителите се редуваха да носят мъртвите и ранените надолу по трудния терен на планината и върху чакащите линейки с виещи сирени.

„Някои пострадаха от изгаряния, защото беше много горещо“, каза ръководителят на Агенцията, ангажирана с бедствията на Западна Суматра Руди Риналди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари