Всяка втора жена в ЕС е била жертва на сексуален тормоз

0
До края на 2020 г. ЕК ще предложи задължителни мерки срещу по-ниското заплащане на дамите
До края на 2020 г. ЕК ще предложи задължителни мерки срещу по-ниското заплащане на дамите Снимка: Getty Images / iStock

33% от жените в ЕС са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз.

Тези данни разпространи днес Европейската комисия при представянето на стратегия за равенството между мъжете и жените в Европа, предаде БНТ.

Брюксел отправи призив към държавите-членки да предприемат правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени. Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени.

Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място. С цел да се премахне неравното заплащане, Комисията започва днес обществена консултация относно прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки. За да се даде възможност на жените да преуспяват на пазара на труда, Комисията също така ще удвои усилията си за осигуряване на прилагането на стандартите на ЕС относно равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално.

Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8% от главните изпълнителни директори са жени. За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, Комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети. Тя ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, Комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50% между половете на всички равнища на нейното управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари