Всяка трета жена е жертва на домашно насилие вследствие на социалната изолация

1
Конференция на тема „Труд, жизнен стандарт и социална стратификация: тенденции и предизвикателства“
Конференция на тема „Труд, жизнен стандарт и социална стратификация: тенденции и предизвикателства“

Конференция на тема „Труд, жизнен стандарт и социална стратификация: тенденции и предизвикателства“

Последните наблюдения, основно на неправителствения сектор, показват, че при състояние на COVID пандемия и социална изолация всяка трета жена е жертва на домашно насилие.

Това заяви Диана Георгиева от Русенски университетАнгел Кънчев“ по време на конференция на тема „Труд, жизнен стандарт и социална стратификация: тенденции и предизвикателства“, организирана от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и фондация "Фридрих Еберт".

Георгиева представи потенциалните възможности на пазара на труда за жени, преживели домашно насилие, NEETs, хора в пенсионна и предпенсионна възраст, с фокус върху Северна България. Според нея възможното решение е социалното предприемачество. Тя даде пример с процеса по създаване на социалното предприятие „АСТРЕЯ“ в Русе, което ангажира жени, преживели домашно насилие, преминали през Кризисния център към Сдружение „Център Динамика“, социални работници от центъра (също преживели домашно насилие) и студенти.

Атанаска Тодорова от Институтът за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ коментира тенденциите и перспективите, свързани с достъпа на гражданите от трети държави до европейския и български пазар на труда. По думите ѝ европейският пазар на труда е разнороден откъм равнища на безработица. През 2019 г. от общо предоставени 36 806 разрешения за пребиваване и работа на квалифицирани кадри в Европейския съюз 28 858 са издадени в Германия, което е над 78 % от всички.

Тодорова представи данни от НАП, според които броят на сключените договори на граждани на трети държави през 2019, 2020 и 2021 г. са съответно 24 283, 14 677, 21 283. Изследване на ИССИ през 2020 г. показва наличието на езикова бариера, несправедливи условия на труд и дискриминация на база религия и култура. От 2017 до 2022 г. се наблюдава ежегоден ръст на работниците, граждани на трети държави, получили разрешително за работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Световно откритие на РУ
    Ами то голямо откритие е направено, само дето отдавна и Евростат и изследвания писаха с данни за това за страните от ЕС. СЗО и други организации също публикуваха такава информация.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари