Всяка минута и половина някой получава инсулт

0
Появява се не само при възрастни хора, но и при тези, които са в разцвета на живота си
Появява се не само при възрастни хора, но и при тези, които са в разцвета на живота си

Появява се не само при възрастни хора, но и при тези, които са в разцвета на живота си

Всяка минута и половина някой получава инсулт. Появява се не само при възрастни хора, но и при тези, които са в разцвета на живота си. Инсултът е втората по честото причина за летален изход в света и водеща причина за инвалидност. Това е много сериозен проблем, алармира Актуално.

Всяка минута и половина някой получава инсулт. Появява се не само при възрастни хора, но и при тези, които са в разцвета на живота си. Инсултът е втората по честото причина за летален изход в света и водеща причина за инвалидност. Това е много сериозен проблем!

Обикновено острият мозъчно-съдов инцидент (инсулт) се проявява с много очевидни симптоми (нарушение на говора, слабост, едностранна нестабилност и др.), Които принуждават пациентите да повикат Спешна помощ и да бъдат хоспитализирани за лечение.

Понякога се случва при преглед със скенер по друг повод, лекари да открият претърпян в миналото инсулт. За съжаление, мозъкът може много успешно да прикрие симптомите на малък мозъчен инфаркт.

Как да определим?

Тихият инсулт е исхемичен инсулт, който няма външни симптоми, които да алармират да им обърнете внимание. Диагностицира се чрез допълнителни методи за изследване, например с помощта на ЯМР на мозъка.

Какви са причините?

Тихият инсулт възниква по същите причини като класическия. Но засяга тези области на мозъка, които рядко показват симптоми. По правило обемът на увреждане на веществото на мозъка в този случай е малък.

Клиничното „мълчание“ на тихите инсулти може също да бъде свързано с хронично исхемично прекондициониране – адаптиране на мозъчната тъкан към условия на липса на кислород и нередовен кръвен поток към тази част на мозъка или с лезии на големи площи, които също не дават активни симптоми.

По този начин основната опасност от тихия инсулт е, че човек, който няма здравословни проблеми, може да получи повторни инсулти, които вече са клинично проявени. Също така, на фона на тихи инсулти, рискът от появата на деменция се увеличава значително.

Можете ли да се защитите?

За съжаление, тихите инсулти не са необичайни. Според статистиката те присъстват при приблизително един на всеки 5 недиагностицирани възрастни хора и удвояват риска от съдов инцидент.

Ако се открие тих инсулт, важно е да се преценят рисковете на пациента от повторен инсулт и да се минимизират чрез посещение при кардиолог.

Нужно е да се знае, че редица заболявания, състояния и лоши навици увеличават риска от повторен инсулт с класически прояви:

сърповидно-клетъчна анемия

• предсърдно мъждене или трептене;

артериална хипертония ;

дислипидемия и атеросклероза;

• метаболитен синдром и затлъстяване;

• бъбречно заболяване;

• хронична сърдечна недостатъчност;

сърдечна исхемия;

диабет ;

сънна апнея;

• пушене;

• хиперхомоцистеинемия

Ако има такива заболявания, е необходимо да се обърне специално внимание на сърдечно-съдовата система и не забравяйте редовно да се консултирате с кардиолог. Това е пълноценна работа с лекар, която може да намали риска от инсулт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари