Всички в семейството се разболяха, освен мен: Кого „щади“ Ковид-19?

0
Коронавирусът може да бъде много избирателен
Коронавирусът може да бъде много избирателен

От самото начало на пандемията лекарите казаха, че коронавирусът е много заразен, така че по целия свят се въвеждат ограничителни мерки, които съвременните хора никога не са познавали, например пълния локдаун

Все по-често обаче се чува, че коронавирусът може да бъде много избирателен. Например в петчленно семейство четирима ще се разболеят и не веднъж, а петият дори няма да кихне, пише zdrave.to

Или трима ще се разболеят много сериозно, чак до реанимация, а двама ще имат само хрема.

Известният руски имунолог Николай Крючков смята, че най-логичното нещо, което може да се предположи в подобни ситуации, е, че човек се е заразил, но се е разболял без симптоми. Това е лесно да се докаже, като се направи тест за антитела.

Вторият вариант: човек, който не се е разболял, когато цялото семейство боледува, преди това се е срещал с covid и има защита от антитела.

Третият вариант също е логичен. В някои семейства хората внимателно спазват мерките за безопасност, поддържат къщата чиста, постоянно проветряват стаите, което им помага да не се заразят, отбеляза Крючков.

Не трябва да се забравя и че вирусният товар е важен за инфекцията: колко често общуваме със заразен, колко вирус той излъчва, има ли климатик в жилището, проветрява ли се. Колкото по-малък е вирусът в помещението, толкова по-малък е шансът за инфекция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари