Всички асансьори трябва да са с автоматични врати

0
Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива
Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива

Нови изисквания за асансьорите предвижда евродиректива.

До 2024 г. всяко съоръжение ще трябва да има автоматични врати. Целта е човекът, който се вози, да бъде напълно изолиран и в безопасност. Това предвижда обновеният евростандарт, който е свързан с безопасността и поддръжката на асансьорите. 

Бъдещите изменения в наредбата за безопасна експлоатация бяха обсъдени вчера в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това ще бъде поредното изискване към тези съоръжения само в рамките на няколко години. Последното изискване към тях бе да имат монтирана телефонна уредба за аварийни случаи, която да прави връзка с техниците. Точно колко ще струва въвеждането на новите правила не е ясно, но разходите отново ще са за сметка на ползвателите.

Статистиката сочи, че около 90 000 от подемните машини у нас са над 30-годишни и много от тях са опасни. В същото време от Българската асансьорна асоциация обявиха, че контролът от страна на ДАМТН е фиктивен, и поискаха оставката на ръководството й. "Беше ни предоставен един документ, проект на министерско постановление, който бе отхвърлен от почти всички, защото е един пасквил, изготвен от хора, които нищо не разбират от този бранш и функционирането му", коментира председателят на асоциацията Валентин Маринков.

Пред БНТ той обясни, че става въпрос за документ, в който би трябвало да бъдат заложени правила и принципи на базата на европейските стандарти за безопасност на асансьорите. "Нищо такова не беше предложено, а бяха предложени абсолютно неизпълними неща. Например да се вписват в регистър, който почти не работи, всички функционални проверки, които трябва да се правят месечно или годишно", добави Маринков.

Един от пропуските в момента е, че асансьорите масово не разполагат с устройства за контрол на товара, което може да доведе до опасно претоварване на съоръженията. Лошото им състояние обаче "започва от ползвателите, защото не желаят да заделят пари за ремонти и нормална поддръжка, плащат символични пари".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари