Всеки втори се съгласил на ваучер за отменената почивка

0
50 на сто от резервиралите пътуване са поискали да получат ваучер за екскурзия по избор
50 на сто от резервиралите пътуване са поискали да получат ваучер за екскурзия по избор

Често презаписваме анулираните резервации за чужбина, констатира Монитор

50 на сто от резервиралите пътуване са поискали да получат ваучер за екскурзия по избор. 40% от българите са избрали да я презапишат за по-далечен период, става ясно от предварителните данни, предоставени на „Монитор“ от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).

Едва 1 от 10 туристи е пожелал да получи обратно парите си за отменена почивка по време на извънредното положение у нас от 13 март до 13 май т.г.

Потребителите, засегнати от отмяната на организираните пътувания, могат да избират между три варианта за компенсация – презаписване за същата програма, но през бъдещи периоди, анулиране на пътуване по дадена програма и издаване на ваучер на стойност вече заплатената сума, а също и възстановяване на суми в установения от закона срок. Трите предложения се оформят с двустранно подписани документи – анекс към договора за презаписване и споразумения за ваучери или връщане на суми. В тях много ясно се формулират условията, при които ще се действа, обясни зам.-председателят на организацията Ирина Найденова.

Най-често българите правят презаписвания, като Найденова поясни, че част от хората си резервират за късна есен или пролетни дати, които вече са обявени, други пък – за определен период до края на 2021 г., но без фиксирана дата. В този случай избраната дестинация си остава същата, но потребителите имат възможност да изберат най-удобната дата за своето отпътуване. Не липсват и желаещи да пътуват още през тази есен – октомври и ноември. Очаква се след отварянето на Турция към южната ни съседка да се отправят голям брой туристи в края на летния сезон през септември.

Зам.-председателят на АБТТА беше категорична, че анулираните заради COVID-19 резервации в рамките на страната като единични услуги, като хотелски резервации и самолетни билети, са много по-малко от пакетните пътувания, които са отпаднали за чужбина. Припомняме, че някои от хотелите у нас подновиха своята работа, което дава технологична възможност почивките отново да се изпълняват. Чужбина обаче остава затворена – полетите не са напълно възстановени, а много от границите все още са блокирани.

Според нея активен летен сезон може да има, но след 15 юли, и то в случай че се избегне втора вълна на заразата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари