Всеки ден съдят по двама души за фиктивни бракове у нас

0
Нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари
Нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари

По двама души на ден са съдени за фиктивни бракове у нас.

Обвиненията на прокуратурата са за търговията с българско гражданство, при която нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари или да се докопат до наследство. Това показва статистиката на НСИ и на правосъдното министерство, предоставена за „Монитор“.

Според данните точно 699 души са получили присъди за изминалата година заради това, че са сключвали фиктивни бракове. Най-тежките присъди са били от по 3 години затвор. На толкова престой зад решетките са осъдени 11 души, следват хората, които ще търкат наровете по 1 година. Те са 46. Най-много са с наказания до 6 месеца. Те са 182-ма човека. Останалите са с условни наказания. Най-много са наказаните жени. Те са 417, но има и 106 мъже. Другите са получили само пробация. Най-често наказания са получавали жени, които са сключвали бракове с чужденци, за да могат вторите да вземат гражданство. Не липсват обаче и случаи, когато дамите са влизали в брачен съюз, за да може някой да се докопае до наследство, което после да раздели с тях. Наказаните български гражданки най-често са от ромски произход, показват данните.

Последните задържани такива са само от преди няколко дни в Рила. Те сключвали бракове с мъже от Шри Ланка, Индия, Пакистан и Бангладеш. В капана на полицията са попаднали общо 12 дами от ромската махала. Те станали булки в Кипър срещу заплащане. Проблем за тях обаче се оказало спирането на социалните помощи, на които разчитат, и затова се запънали да се развеждат пред съда.

Най-много наказани за фиктивни бракове има в Пазарджик, където 74-ма души са получили присъди за това престъпление. Следва Благоевград с 60 осъдени и Пловдив с 51. София област също не изостава с 39 души, повечето от които жени. Най-скромните са Велико Търново и Смолян, където има едва по 9 наказани по този член от Наказателния кодекс.

Араби, руснаци, афганистанци, пакистанци и дори алжирци предлагат по 5 хил. евро, за да намерят българска булка, за която да се оженят и да получат българско гражданство, с което да пътуват из цяла Европа. Това съобщават разследващи, които вече са получили множество сигнали за измамите, ставащи основно по интернет.

Фиктивното бракосъчетание се е превърнало в много доходен бизнес не само за нашите кандидат-младоженци, но и за хората, които посредничат. Оказва се, че цели адвокатски кантори са посветени на уреждането на този вид сватби. Запитванията за брак срещу гражданство постъпват най-вече от граждани на Русия, Пакистан, Иран, Ирак, Египет, Нигерия, Сирия, САЩ и Индия. Българските половинки пък са много търсени заради евтините тарифи за фиктивен брак. От Русия кандидатите са предимно жени, а от арабския свят – мъже.

При арабите схемата най-често се организира с фиктивни булки от ромски произход от Северозападна България. Самият брак най-често се прави в Кипър, след което новото семейство се регистрира в България и чужденецът кандидатства за гражданство. Българките най-често пускат съобщенията за търгуване на брака си в родни и чуждестранни форуми. В тях нашенските моми заявяват, че са готови да сключат граждански брак с мъж, живеещ извън ЕС. Кандидатките са предимно жени от Хасково и Благоевград, не липсват и такива от Враца, Видин и Монтана.

Понякога тарифите достигат и 8000 евро. На офертите на мъже най-често реагират жени от Русия и други бивши съветски републики. Вариантите за фиктивната сватба са няколко. Единият е да се сключи брак в страната на чуждия младоженец пред български дипломатически представител, а в другия случай – чужденецът идва в България и се прави обичайното бракосъчетание. Понякога може и в страна от ЕС, отново в българското консулство. Чужденците, сключили фиктивен брак с българи, получават туристически визи, която после се преобразува и получават дълготрайна за престой у нас до 1 година. Тя се подновява, щом изтече. Новите снахи и зетьове могат да получат българско гражданство след 5 години от брака. През това време обаче те могат да пътуват спокойно в страната ни и по целия ЕС.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари