Всеки автомобил може да бъде пригоден за шофиране от инвалиди

8
По 10-12 автомобила годишно се пригаждат за използване от шофьори с физически увреждания.
По 10-12 автомобила годишно се пригаждат за използване от шофьори с физически увреждания.

Около 10 автомобила годишно се преустройват за шофьори с увреждания

По 10-12 автомобила годишно се пригаждат за използване от шофьори с физически увреждания. Това съобщиха от „ВИП Плюс Медикотехническа лаборатория“, която е единствената компания в България, лицензирана от Агенцията за хората с увреждания да прави такива преустройства. Цената е между 600 и 1 200 лв., като до този праг разходите могат да се финансират от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

На практика всеки автомобил може да бъде пригоден за шофиране от инвалиди, казва 47-годишният Стефан Тенев, който съчетава работата на протезист и автомонтьор в лабораторията на „ВИП Плюс“ в Стара Загора. Той пояснява, че е препоръчително преди преустройството скоростната кутия на колата да се смени с автоматична, ако не е поставена такава производствено. Възможните преустройства са над 20, като се правят различни комбинации. За да може автомобилът да се управлява от човек с ампутация, с протези или просто с намалена подвижност на краката, най-често се налага изграждането на лостови системи, с помощта на които газта и спирачката се прeхвърлят на волана. Друго преустройство е свързано с поставянето на специална въртяща топка на волана за по-лесно управление при проблем с ръцете. Може да се смени мястото на лоста за мигачите, да се разширяват и повдигат педалите на автомобила, да се удължи скоростният лост и др. Възможно е да бъдат монтирани и различни помощни устройства и принадлежности, като например предпазител върху педала на газта или устройство за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка. Техническите промени отнемат между 1 и 3 дни, а гаранцията е 12 месеца.

Стефан Тенев е единственият специалист у нас, който лицензирано се занимава с преустройство на автомобили за шофиране от хора с увреждания. Прави това вече повече от 17 години и казва, че няма готова схема за преустройство – всичко е напълно индивидуално съобразно нуждите на шофьора. При него идват хора от цяла България, преустройвал е автомобили дори за Италия. Всеки автомобил преминава през комисия на „Технотест“, за да се потвърди готовността на автомобила за движение и управление след преустройството. До момента Стефан е работил по над 400 коли и досега няма върнат автомобил за корекции.

За „Вип Плюс Медикотехническа лаборатория“

Вип Плюс Медикотехническа лаборатория“ е създадена през 1992 г. от  доц. д-р Владислав Иванов, който е доказан специалист в областта на ортопедията с над 30-годишен опит във външното протезиране. Компанията е специализирана в изработването на индивидуални протези за горни и долни крайници, ортезни средства, корсети, индивидуални ортопедични стелки и обувки. „Вип Плюс МТЛ“ е сертифицирана по ISO 13485 за производство и търговия с медицински изделия и е регистрирана в Агенцията за хора с увреждания като производител на медицински изделия. В последните години компанията въвежда редица иновационни технологии в производството на протези и ортези като например единствената в България триоперационна фреза за изработване на модели от твърд полиуретан, ламинации с флексибилни материали и др. „Вип Плюс МТЛ“ разполага с медикотехнически лаборатории в гр. София, гр. Варна и гр. Стара Загора, приемен кабинет в гр. Пловдив и има партньори в над 15 други града в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари