Все повече села в Русенско са без банкомати

2
Жителите на  Семерджиево, Пиргово и Бъзън трябва да пътуват до съседни села, за да изтеглят парите си от банкомат
Жителите на Семерджиево, Пиргово и Бъзън трябва да пътуват до съседни села, за да изтеглят парите си от банкомат Снимка: БГНЕС / архив

Заради закриването на банкови клонове и банкомати жителите им са принудени да пътуват десетки километри, за да изтеглят пари

Все повече малки населени места в България остават без директен и бърз достъп до пари в брой. Това показва проучване на  международна финансова компания Euronet., цитирано от Труд.  Наблюдава се тенденция клоновете на банките в отдалечени райони да затварят, а банкоматите да се премахват, което създава редица проблеми за местните жители. Те често са принудени да пътуват десетки километри до съседния град, за да се сдобият с кеш.

Без достъп до пари в брой са най-вече райони с население предимно от възрастни хора, които изпитват най-големи затруднения с придвижването до друго населено място и в същото време не знаят как да използват онлайн банкиране и дигитални услуги. Проучването показва, че за по-малко от 2 години без банкомати са останали редица села, сред които Крупник, Долно Осеново и Гърмен в област Благоевград, Семерджиево, Пиргово и Бъзън в област Русе, Горица и Каблешково в област Бургас и други. Сред водещите причини за деинсталирането на ATM устройства обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

Тенденцията за оттегляне на банките от отдалечени райони и закриването на банкомати тревожи както жителите, така и местната власт. Парите в брой остават основно разплащателно средство, като повече от 80% от плащанията у нас са кешови. Този процент е дори още по-висок извън големите градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук