„Времеубежище“ на Георги Господинов е в краткия списък на наградите Букър

0
Романът е един от общо шестте избрани произведения, измежду които ще се определи новият носител на приза
Романът е един от общо шестте избрани произведения, измежду които ще се определи новият носител на приза Снимка: Фейсбук

Романът е един от общо шестте избрани произведения, измежду които ще се определи новият носител на приза

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък с номинации за международната награда „Букър“.

Книгата е една от общо шестте избрани произведения, измежду които ще се определи новият носител на приза, съобщава „Гардиън“, цитиран от БТА.

„Времеубежище“ е преведен на английски език от Анджела Родел, която също е част от номинацията за „Букър“. Останалите книги в краткия списък са „Boulder“ от Ева Балтасар, „The Gospel According to the New World“ от Мариз Конде, „Whale“ от Чхон Мьон-гуан, „Standing Heavy“ от Патрик Арманд-Гбака Бреде – Гааз и „Still Born“ от Гуадалупе Неттел.

Председател на журито на тазгодишното издание на отличието е носителката на „Гонкур“ Лейла Слимани.

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г., а сред носителите ѝ са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др. През 2005 г. започва да се присъжда и международният „Букър“, който е за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата-победител. Носителят на приза за 2023 г. ще бъде обявен на 23 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари