Времето се разваля - очакват се гръмотевични бури и значителни валежи

3
Над почти цялата страна ще има значителни валежи, придружени от гръмотевици и градушки
Над почти цялата страна ще има значителни валежи, придружени от гръмотевици и градушки

Над почти цялата страна ще има значителни валежи, придружени от гръмотевици и градушки

През нощта срещу сряда над почти цялата страна ще преобладава облачно време и на места, предимно над Северозападна и Източна България се очакват валежи и гръмотевични бури. След полунощ облачността временно ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Минималните температури ще се повишат и ще се задържат около средните за месеца-между 12° и 14°С. Най-високи очакваме да са минималните температури по поречието на р. Дунав и Струма – до 13 - 15°С.

През деня в сряда до обед ще е предимно облачно. Следобед над планинските райони от Западна, Централна и Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и над почти цялата страна ще паднат значителни по количества валежи, придружени от гръмотевици, като ще има условия и за градушки, съобщи Meteo Balkans.

Карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за сряда. На нея сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Предупреждение за лошо време - България

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Над тези райони те ще са придружени от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления)

Времето в София

През нощта срещу сряда ще се задържи предимно облачно. Ще духа слаб югозападен вятър. До обед ще преобладава облачно време. Следобед облачността бързо ще премине в купесто-дъждовна и ще започнат валежи от дъжд. Очакваме и гръмотевична дейност.

Минималните температури ще са около 6°С и 8°С, а максималните – между 14 и 16°С.

Времето по планините

Планините няма да са подходящи за разходки и туризъм!

До обед времето по планините ще бъде предимно облачно. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони в Рило-Родопския масив и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Валежите ще повишат значително нивата и на подпочвените води, което ще повиши риска и от активизиране на свлачища и възможни наводнения в Централна България!

Ще духа умерен, по високите части - временно силен вятър от изток.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°C, на 2000 метра – около 5°C.

Времето по Черноморието

До обед ще преобладава разкъсана висока облачност. Следобед ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на места по Черноморието ще превали дъжд. Ще духа умерен източен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 17°C и 19°C. Температурата на морската вода очакваме да е около 10-12°C. Вълнението на морето – до 2-3 бала.

Времето на Балканите

И през следващите дни област от ниско налягане ще определя динамичното време над целия полуостров. Повишава се вероятността и от локални навадения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари