Време е за предсеитбени обработки на площите, резитба на лозя и овошки

0
Подходящи условия за това ще има през първото и второто десетдневие
Подходящи условия за това ще има през първото и второто десетдневие

Подходящи условия за това ще има през първото и второто десетдневие

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. До края на тази седмица те ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, прогнозират метеоролозите от НИМХ.

За Пловдив и региона очакваните максимални температури са до 20 градуса във вторник, след което плавно ще се понижават и ще се задържат 15-16 градуса през уикенда. Сутрешните минимални стойности ще са положителни и ще са в интервала 3-7 градуса. Въпреки че живакът ще показва пролетни температури, ежедневният вятър през следващите няколко дни ще създава усещане за студено време.

През първото десетдневие на февруари при пшеницата ще преобладава фаза трети лист. Във фаза братене са част от засетите в агротехнически срок посеви на места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната.

Прогнозираните високи за сезона температури през втората половина от първото десетдневие на февруари с максимални стойности от порядъка на 15-20 градуса ще провокират преждевременно развитие при някои рано цъфтящи костилкови овощни (бадем, кайсия, праскова) в южните и югоизточните райони на страната.

През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват подхранване на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури, провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви, зимно пръскане на овошките с медсъдържащи фунгициди, пише Марица.

През втората половина от февруари се очаква промяна във времето. Прогнозираните средноденонощни температури в по-голямата част от страната ще са в граници, които ще задържат развитието на зимуващите земеделски култури. Изключения ще се наблюдават в крайните южни и югоизточни райони, където в края на месеца ще се създават условията за протичане на забавена вегетация при есенните посеви, но съществена промяна във фенологичните фази на културите не се очаква.

През този месец се извършват предсеитбени обработки на площите, предвидени за сеитба с ранни пролетни култури (грах, фий, овес, пролетен ечемик). Подходящи условия за това ще има през първото и второто десетдневие.

През февруари посевите с пшеница трябва да се обследват за наличие на опасния вредител - полската полевка, и при плътност над прага на икономическа вредност (ПИВ -1 активна колония/дка) е наложителна навременна растителна защита с разрешените за целта родентициди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари