Вредно ли е да си наваксваме със сън през уикендите?

0
До какво води хроничното недоспиване?
До какво води хроничното недоспиване?

Допълнителните часове сън през уикенда не само не помагат, но всъщност са вредни за здравето ви

Поддържането на оптимален баланс между съня и бодърстването се превръща в непосилна задача за много от нас. Работата, домакинските задължения, стресът и хиляди други причини затрудняват поддържането на здравословен режим през делничните дни. Затова често възниква въпросът: Възможно ли е да се възстановим през уикенда?

Някои казват, че тялото е в състояние да възстанови пълните си сили само за няколко дни след интензивна седмица. Въпреки че тази стратегия може да звучи напълно приложима, научните изследвания ни казват друго: допълнителните часове сън през уикенда не само не помагат, но всъщност са вредни за здравето ви. Допълнителните часове сън в определени дни имат само краткотраен ефект, а поредната липса на сън отново води до още по-лошо благосъстояние, пише wday.ru.

Причината е в нарушението на циркадния ритъм.

Това, което в ежедневието наричаме "биологичен часовник", в науката се нарича "циркадни ритми" - те отговарят за колебанията в интензивността на биологичните процеси в тялото ни и са свързани със смяната на деня и нощта. В обобщение: Циркадните ритми регулират производството на хормони, влияят на метаболизма и в резултат на това определят реакцията на организма към външни стимули.

В момента, в който човек спре да спи, той постепенно започва да забелязва промени в състоянието си. В ранните етапи това може да се прояви като повишена раздразнителност и умора, загуба на апетит, разсеяност, намалени нива на концентрация. Ако човек своевременно се върне към естествения режим на сън, организмът се нормализира сравнително бързо и доброто здраве се възстановява. Ако проблемът не бъде решен за дълъг период от време, връщането към първоначалното състояние ще бъде много по-трудно.

До какво води хроничното недоспиване?

Продължителните периоди на нарушаване на циркадния ритъм могат да доведат до по-значими или в специални случаи до необратими последици, например

- сърдечносъдови заболявания;

- хормонални смущения;

- метаболитни смущения;

- тежки имунни дефицити;

- психични разстройства;

- развитие на рак.

Не трябва да се забравя, че хроничното недоспиване може да бъде не само пряк, но и косвен източник на проблеми. Така например липсата на концентрация може за една нощ да се превърне във фаталното обстоятелство на трагично загинал шофьор, а повишената раздразнителност може да бъде източник на конфликти както на работното място, така и у дома (прочетете също: Основните симптоми на хормоналната недостатъчност - проверете дали ги имате и вие).

Необходим е баланс.

Циркадните ритми се различават при отделните хора и освен това се променят с възрастта. Нарушаването на циклите във всяка възраст е причината да не "получаваме" липсващите часове сън през уикенда. Грубо казано, организмът ни просто "не разбира" какво да прави: как, какви и в какво количество да произвежда хормони. Ако човек поддържа баланс между съня и бодърстването, това противоречие изчезва от само себе си.

Как да го възстановим?

За да се отговори на този въпрос, е необходимо да се разбере дали човек има възможност да поддържа този баланс или не по обективни причини. Ако това е възможно, препоръчвам да използвате някои ефективни и много прости методи:

Не пийте кафе преди лягане, защото кофеинът стимулира нервната система. Вероятно трябва да го оставите за сутринта.

Отказване от алкохола. Отново преди лягане. Въпреки че спомага за по-бързото заспиване, най-често той влияе отрицателно върху качеството на самия сън.

Прочетете интересна книга или слушайте спокойна музика. Това ви позволява да се "изключите" от събитията през деня и да се подготвите за сън.

Не "седнете" върху смартфона си. Сиянието на дисплея стимулира производството на мелатонин, чиито високи нива също могат да повлияят на качеството на съня.

Не всеки може да промени начина си на живот за една нощ. Въпреки това ви призовавам да не забравяте, че здравето ви зависи от това. Нарушенията на съня нарушават циркадните ритми, а последствията, до които това може да доведе, могат да променят живота ви към по-лошо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари