Какъв е рискът за здравето от липсата на сън?

1
Почти всеки човек в един или друг момент се е чувствал като зомби заради липсата на сън
Почти всеки човек в един или друг момент се е чувствал като зомби заради липсата на сън

Почти всеки човек в един или друг момент се е чувствал като зомби заради липсата на сън

На този фон се забелязва забавяне на мисленето, липса на енергия и раздразнителност. Освен това проблемът с липсата на сън се изостри значително през последните 2-3 години.

Фондация „Сън“ дефинира този феномен и показа до какво може да доведе, разкри Лекува.нет

Проблемът с липсата на сън

Лишаването от сън се отнася до получаването на по-малко сън от необходимото. Нормата за възрастни традиционно е 7-9 часа на нощ. Децата и юношите се нуждаят от повече часове, през които да спят.

В същото време добрата почивка се разбира не само като брой на часовете, които човек прекарва в сън. Вземат се предвид и факторите, които намаляват количеството или качеството на съня и пречат на човек да се събуди бодър. Например, ако човек спи общо 8 часа, но в същото време отбелязва много събуждания, което прави съня му фрагментарен, той не получава достатъчно сън. И това е въпреки факта, че всъщност продължителността на съня му е нормална.

Съществува така нареченото остро разстройство на съня, когато човек може да се събуди и да спи лошо за кратък период от време. Например, това се случва няколко поредни нощи. И има хроничен проблем, при който недоспиването продължава три месеца или повече. Има и хроничен дефицит на съня, който се развива на фона на фрагментация на съня.

Има ли разлика?

За мнозина безсънието и липсата на сън са почти едно и също нещо. Всъщност, разлика има. Хората, които страдат от безсъние не спят добре дори в ситуации, в които имат достатъчно време за сън. Лишените от сън хора нямат достатъчно време за сън поради ежедневни обстоятелства или поведение. Тук можете да разберете разликата с пример от уикенда. Тези, които не спят достатъчно, поради натоварени работни графици, не се оплакват от разстройство на съня през почивните дни. Но за хората с безсъние това надграждане не помага.

Какво може да доведе до липса на сън?

Има няколко причини, които водят до лишаване от сън. Това може да е доброволно решение на човек, който поради различни обстоятелства остава буден до късно. Например, иска да завърши четенето на книга, както и да плете, бродира и т.н. В този случай ще говорим за остра липса на сън.

Професионалните отговорности също могат да причинят липса на сън. С това например се сблъскват хора, които се трудят на няколко работни места или работят на едно и също място в продължение на дълги часове. А има и такива, чиято работа е свързана с дълги часове нощен труд.

Също така причината за липсата на сън може да се появи и заради някои заболявания – сънна апнея, проблеми с дишането, което причинява десетки събуждания на нощ. Всичко това може както да намали продължителността на съня, така и да влоши неговото качество,

Как да разпознаем липсата на сън?

Експертите идентифицират няколко симптома на лишаване от сън. Те включват прекомерна сънливост през деня и проблеми с концентрацията – намалено внимание, бавно мислене, промени в настроението.

Чувството на силна умора през деня е един от отличителните белези на лишаването от сън. На хората им е трудно да останат будни и всичко това може да е причината за развитието на микросън, когато човек заспива за няколко секунди.

Освен това в списъка на признаците, показващи развитието на лишаване от сън се включват още и:

• увреждане на паметта;

• вземане на неуспешни и рискови решения;

• липса на енергия;

• появата на чувство на раздразнителност и тревожност.

Симптомите могат да бъдат пряко свързани с това дали лишаването от сън е остро или хронично. Също така е важно да се разбере, че стимулантите могат да маскират и смазват симптомите на лишаване от сън, например, когато става въпрос за активен прием на кафе и енергийни напитки.

До какво води липсата на сън?

Разбира се, липсата на сън е опасна заради своите забавени последици. Освен това тези последици могат да бъдат сериозни и мащабни. Тежкото недоспиване е възможно да доведе до неволни грешки и злополуки. Например шофирането в това състояние е свързано с по-бавни реакции и риск от микросън, който да доведе до инцидент. Може да има и проблеми с ученето, изпълнението на ежедневните работни задължения, а промените в настроението могат да доведат до проблеми в личната сфера.

Хроничната липса на сън става причина за сериозни смущения в човешкото здраве, тъй като сънят играе важна роля в работата на всички системи и органи. Съответно, ако човек редовно се лишава от сън, рисковете се увеличават.

Сърдечно-съдови заболявания

Редица проучвания показват връзка между липсата на сън и съдовите проблеми: високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, инфаркти, инсулт.

Развитие на диабет

Липсата на сън влияе върху способността на организма да регулира кръвната захар, което води до влошаване на метаболитните условия.

Затлъстяване

Хората избират да консумират много въглехидрати и висококалорични ястия, когато не са спали достатъчно, а това от своя страна причинява наднормено тегло.

Влошаване на имунитета

Липсата на сън води до намаляване на защитните сили на организма.

Хормонални нарушения

Сънят регулира производството на различни хормони, а липсата му нарушава този хармоничен процес.

Ескалация на болката

Болката става причина за лошо качество на съня, води до чести събуждания и кръгът се затваря.

Психични разстройства

Сънят и психичното здраве на човека са тясно свързани. Съответно, в случай на психични смущения, нощната почивка също страда. Това е често срещано при депресия, тревожност и биполярно разстройство.

Всичко това причинява влошаване на качеството на човешкия живот, както и повишаване на риска от смърт.

Диагностика

Специалистите съветват да започнете отстраняването на проблема с водене на дневник на съня. В него може да записвате всичко, което се случва през нощта – колко и как сте спали, броя на събужданията, вашите чувства и мисли в този момент, какви действия сте извършили, колко не можете да заспите след това. Поне няколко седмици се водят такива записи, за да можете ясно да разберете с какво трябва да се справите.

В някои случаи може да се наложи специализирани изследвания, но какви ще бъдат те ще се реши от специалист – сомнолог или невролог. Всякакъв тип лечения при лишаване от сън също трябва да бъдат коментирани от лекар. Купуването на лекарства самостоятелно не е най-добрият вариант. В крайна сметка хапчетата, които стимулират съня, далеч не са безобидни и не се препоръчва да ги използвате самостоятелно.

По-често експертите съветват да се подобри хигиената на съня. Именно тя е централният компонент на превенцията и лечението на лишаването от сън.

И е важно да запомните, че не трябва да се опитвате да живеете с проблема, а да се справите с него. Компетентният подход към себе си и вашето здраве ще допринесе за коригиране на ситуацията и нормализиране на нощната почивка. И тогава всички други аспекти на живота ще бъдат наред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари