Връща се интересът към професионалното образование в Русе

0
5 паралелки са закрити в русенска област след обявяването на първото класиране за прием в 8-и клас
5 паралелки са закрити в русенска област след обявяването на първото класиране за прием в 8-и клас Видео: БНТ

Увеличава се интересът към професионалното образование.

Това отчитат от Регионалното управление на образованието в Русе. По първо желание в професионални гимназии са приети 400 седмокласници и само 30 повече в профилирани. За разлика от предходни години няма училища с нулев прием заради липса на кандидати, предава БНТ.

5 паралелки са закрити в русенска област след обявяването на първото класиране за прием в 8-и клас. От Регионалното управление на образованието в Русе го отдават на предварително обмисления и балансиран прием.

Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе:

"Това не дава възможност децата да се разпръснат по малко в многото предложени паралелки, а това им дава възможност да изберат от многото профили и специалности и още на първия етап на класиране ние да имаме запълнени места в предложените професии и специалности."

Математическата гимназия остава училището, където се влиза с най-висок бал, а гимназията по европейски езици е най-посочваната в заявленията на учениците. Чуждоезиковото обучение продължава да е най-желано, но расте броят и на децата, които искат да получат професия. Александър Желев казва, че родителите му са го посъветвали да избере нещо, което харесва и той предпочел компютърна специалност, с която смята, че ще има добра реализация.

Александър Желев:

"С това искам да се занимавам, когато порасна и ще имам високи квалификации, като съм учил на такова място."

Възвръщането на интереса към професионалното образованото директорката на гимназията по електротехника Надежда Русева отдава освен на родителската намеса и на отварянето на бизнеса към училищата.

Надежда Русева – директор на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов” – Русе:

"Има фирми, които са готови да осигурят стипендии, има фирми, които са готови договори да сключат, евентуално при завършване за работа."

Според специалисти с възвръщането на интереса към професионалното образование ще се повиши и нивото на обучение като цяло.

Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието в Русе:

"Защото наблюдаваме с високи балове деца, които кандидатстват не само в профилираните, но и в професионалните гимназии."

86 деца не са приети, защото имат нисък бал за специалностите, които са предпочели и ще трябва да чакат второто класиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари