Volkswagen Golf 8 вече е на пазара

1

Volkswagen Golf 8 е вече на пътя.

Това става цели осем години след излизането на "седмицата", но чакането си струваше. Феновете на най-продавания модел в Европа могат да са доволни от запазване на най-характерните черти на Golf и в същото време на неговата еволюция, пише Факти.бг.

Volkswagen Golf е безусловен лидер в C-сегмента и негов основател. От 1974 година до днес, компанията е продала над 35 милиона Golf-а. Сега на ход е новото, осмо поколение на емблематичния Golf, а ние бяхме от първите, които го тестваха. Първите динамични изпитания на модела VW проведоха в Португалия, където беше и екип на mobile.bg. Ето и впечатленията им:

Екстериор 

Volkswagen Golf 8 изглежда по-динамично, но е съхранил добре познатият силует от своите предшественици. Автомобилът разполага с по-тънки диодни фарове, предната част, погледната в профил, е по-скосена, а в отпред и отзад линиите са основно хоризонтални. Така се създава визуалното усещане, че колата е по-широка, въпреки че е направена на MQB платформата, която се използва и за предшественика.

Хечбекът е пораснал незначително - до 4 284 мм на дължина, 1 789 мм на широчина, а междуосието е 2 636 мм. Аеродинамиката е подобрена и коефициентът на въздушно съпротивление вече е 0.27. Интересно е решението да бъде леко увеличен предния надвес, а задният - намален. Това ясно се вижда, когато колата се погледне отстрани.

Иначе пропорциите са хармонични, колата изглежда и по-луксозно, и достатъчно спортно, въпреки че версия с три врати отново няма да се предлага. Като цяло германците не са променили радикално екстериорната визия - решение, което е взето съвсем целенасочено. Все пак това е най-продаваната кола в Европа и да се правят кардинални промени по външния вид е необосновано.

Интериор

Вътре обаче, нещата изглеждат далеч по-различно. По примера на новия Passat вентилационните отвори са станали по-тънки, линиите на арматурното табло отново са основно хоризонтални, а приборите са изцяло дигитални. Механични бутони липсват, като дори и малкото такива са сензорни. Екранът на мултимедийната система е увеличен до 10 инча и е долепен до основния дисплей, който се намира пред водача. При версиите с автоматична скоростна DSG кутия е наличен необичаен миниатюрен селектор, който обаче се оказа изключително удобен за експлоатация.

Що се отнася до простор в купето, то вътрешното пространство не е сериозно изменено и е горе-долу, такова, каквото беше при седмата генерация на модела. На предишното равнище е останал и обемът на багажника, който е 380 литра. Пространството е оптимално за автомобил от този клас, а мястото за краката на водача и пасажерите е повече от достатъчно. Седалките не са малки и са ергономични. Това, което ни направи впечатление е, че материалите в купето са станали значително по-скъпи и качествени, а сглобката е на познатото ни прецизно германско ниво.

Доста е разширен и списъкът с опциите, като вече дори и в базовата версия са налични екстри, като безключов достъп, климатична система, функция за автоматично намаляване на скоростта при нужда, както и система за следене на маркировката. В топ версията Style, която ни беше предоставена за тест, е наличен тризонален климатроник, място за индукционно зареждане на смартфон и адаптивен круиз контрол.

Като опция е налична и иновативната система Travel Assist, която прави колата полуавтономна, при това до скорост 210 км/ч. В заключение по темата за интериорното пространство можем да кажем, че Golf 8 е надградил много, станал е изцяло дигитален, разполага с множество екстри и предлага усещане за автомобил от по-висок клас.

Двигател и ходови характеристики.

Двигателите, които имахме възможността да изпробваме, бяха бензинов с обем 1.5 литра и мощност 150 конски сили, както и същия, но с 48-волтова електрическа система, превръщаща колата в т.нар. мек хибрид и добавяща мощност от 16 конски сили. Изпробвахме и класиката 2.0 TDI, без която моделът би бил немислим, особено за страни като Германия.

Що се отнася до бензиновите версии, те определено разполагат с много добра динамика. Ускорението до 100 км/ч е 8.5 секунди, а електрификацията и възможността за отключване на част от цилиндрите, прави бензиновия Golf 8 доста икономичен. В комбиниран цикъл и със скорост, максимално близка до ограниченията в Португалия, борд компютърът отчете разход под седем литра на 100 километра. Единственият недостатък при бензиновия мотор, е, че той е по-шумен при високи обороти (над 4 500).

Дизелът е без изненади и без компромиси. Колкото и напоследък да се опитват да очернят дизеловите мотори на VW, то те си остават едни от най-оптималните в този сегмент. Отлична динамика и разход около пет литра на сто. DSG трансмисията е станала по-отзивчива, а возията по-мека. Дори e прекалено мека. Адаптивното окачване на модела дава възможност за избор между Comfort, Normal и Sport режими, като ние управлявахме автомобила основно на Sport и смело можем да заявим, че с него колата се усеща като истински Golf.

Един от малкото недостатъци, които ни направиха впечатление, е свързан с кормилната уредба и по-конкретно с малко по-неинформативния волан. Иначе новият Golf е отличен, както на магистрала, така и на планински път с много завои. Кренът е минимален, а недозавиване се усеща чак при много високи скорости. Най-общо можем да кажем, че германските инженери отново са дали всичко от себе си и сравнявайки с предишния Golf 7 са успели да надградят във всички аспекти.

Golf 8 не е революционен модел и не това е целта. Ъпгрейдът му се вижда в по-еластичното окачване, по-меката возия, дигитализацията на салона и по-качествените материали. Останалото е познатият ни Golf. Прогнозите, които можем да направим след първите тестове на модела са, че той ще запази доминацията си в C-сегмента и ще продължи да бъде бестселър на компанията, въпреки че от VW все повече залагат на електромобилите. У нас цените засега не са ясни, вносителят ще ги обяви през февруари следващата година. В Германия Golf 8 се продава на цени от 20 000 евро.    

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари