Военно обучение от 1-ви клас!

0
Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение
Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение

Министерството на отбраната разработи актуална програма за начално военно обучение.

То трябва да започне от първи клас, където да се обяснява какво е катастрофа, бедствие, какво да се очаква и как хората да се държат. Това заяви пред БТА полк. Красен Даскалов - началник на Център по психично здраве и превенция към ВМА.

Информацията трябва да е актуална и учителите също трябва да са подготвени да преподават такава материя, посочи той.

Началникът на Центъра по психично здраве и превенция към ВМА каза, че думите "криза" и "бедствие" трябва да се използват внимателно. Бедствието е изненадващо събитие, причиняващо достатъчно персонални и материални поражения, които могат да бъдат овладени с ресурсите на държавата.

"Катастрофа" настъпва, когато страната не може със собствени сили и средства да се справи сама и търси помощ от съседни държави, отбеляза експертът. Ако има планове за действие при бедствия и аварии в България, те са на хартия и не знам някоя частна фирма да е провеждала психологическо обучение на персонала си за действия при кризи, посочи полк. Даскалов.

Що се отнася до военните, участващи в мисия, да се справят със стреса, полк. Даскалов каза, че те преминават специална подготовка - да овладеят себе си в екстремни ситуации. В програма, по която се работи с тях, е включена и психологическа подготовка. Нашата работа с военните в мисиите протича в 4 етапа, като първият е психологическата, уточни полк. Даскалов.

По думите му до 2014 г. по време на мисия с военните е имало и психолог, но вече съставът е редуциран. Сега медицинските екипи научават допълнителни подходи, с които да помагат на хората, докато се завърнат. След това се прави оценка дали имат прояви на стрес, следят се, задължително се наблюдават и след 6 месеца след завръщането им, поясни полк. Даскалов.

"Стресът не е лошо нещо, благодарение на него ние порастваме и се развиваме, той може и следва да бъде контролиран, но това трябва да се научи, да има програма, която да се занимава с екипите, с лекарите, които са безкрайно "изпепелени", с хората. За съжаление не се работи по тези програми", коментира полк. Даскалов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари