ВМРО подкрепи бюджета на Община Русе за 2021 година

0
Намират в него не малко позитивни страни, наред със слабите му такива
Намират в него не малко позитивни страни, наред със слабите му такива Снимка: архив

Намират в него не малко позитивни страни, наред със слабите му такива

Това стана ясно от вчерашното заседание на ОбС – Русе в която основен акцент бе именно бюджетът за настоящата година. От позицията на групата общински съветници от „ПАТРИОТИТЕ – ВМРО“ става ясно, че те одобряват проекта, като намират в него не малко позитивни страни, наред със слабите му такива. 

Така например прави впечатление непрекъснато нарастващия дял на средства от Централния бюджет. Всяка година приходите от ЦБ се увеличават с около 8 млн. лв. достигайки до това ниво от близо 96 млн. лв. В същото време общинските приходи през годините намаляват. Забелязва, се че приходната част на бюджета с включен излишък е увеличена с близо 8 млн. лв. спрямо предходната година и достига сумата от 64 млн. лв., което е едно доста смело решение на общинска администрация. Освен това за пръв път е ще се получава помощ за новородени деца. Предвидената сума е едва 163 500 лв., като се очаква тя тепърва да започне да расте. В бюджета още е заложено създаване на общинска полиция, закупуване на техника за извършване на дейности по озеленяване, ремонт на пътната мрежа и общинските сгради, облагородяване на Парка на младежта и изграждане на детска площадка. Изключително добра и правилна политика според патриотите е навалянето на таксите за детските градини. Капиталовият бюджет от близо 15,5 млн. е рекорден за последните години. 

Слабостите, които общинските съветници от ВМРО съзряха се свързват предимно с липсата на средства в план – сметката за дейности, като: изграждане на Инженеринг на Анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци; дейности, свързани с изменението на ЗМДТ, в който от 01.01.2022 г. плащането на такса смет ще бъде на принцип, различен от досегашния, а именно по данъчната оценка на имота. По отношение генерирането на такса смет ВМРО счита, че трябва да бъде въведен принципа за определяне количеството на отпадъците в кг или литър. Не става от бюджета ясно какъв похват ще се избере (използването и закупуването на торбички или претегляне на отпадъка от съответните съдове) и дали въобще има в момента работна група, която да работи по този въпрос. 

Резервите, които общинските съветници от „ПАТРИОТИТЕ – ВМРО“ изразяват по отношение на увеличаването на собствените приходи на Община Русе, като те настояват особено за няколко по-важни мерки, които да бъдат приведени в спешен порядък. 

Генериране на повече приходи от общинската собственост. Стриктно изпълняване на приетата от ОбС „Стратегия за управлението и разпореждането с общинска собственост за периода 2019-2023 г.“. Ефективно работещи търговски дружества с общинско участие и предприятия. Извършване на финансов одит на общински предприятия със слаби резултати и генериращи загуба. Внимателна оценка на дейността на всички търговски дружества с общинско участие и преценка за тяхната полезност за гражданите на общината. Тотална ревизия на приходите от рекламна дейност на територията на община Русе- съгласно Наредба 7 на ОС. Стриктно спазване на концесионните договори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари