Владимир Путин ще води шефовете на "Газпром" и "Роснефт" в Китай

1
Путин ще се срещне с президента на Китай Си Цзинпин и ще присъства на третия форум по инициативата "Един пояс, един път" в Пекин
Путин ще се срещне с президента на Китай Си Цзинпин и ще присъства на третия форум по инициативата "Един пояс, един път" в Пекин Снимка: © РИА Новости / Павел Быркин

Путин ще се срещне с президента на Китай Си Цзинпин и ще присъства на третия форум по инициативата "Един пояс, един път" в Пекин

Шефовете на руските енергийни гиганти "Газпром" и "Роснефт" Алексей Милер и Игор Сечин ще придружават руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Китай идния месец, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Путин ще се срещне с президента на Китай Си Цзинпин и ще присъства на третия форум по инициативата "Един пояс, един път" в Пекин. Той пристига по покана на Си, отправена му през март по време на визитата на китайския ръководител в Москва.

Според източниците част от официалната делегация ще бъдат и други високопоставени руски енергийни шефове. Самият Сечин ще проведе свое енергийно събитие след края на визитата на Путин, посочват източниците, без да разкриват детайли.

"Газпром" и "Роснефт" не са отговорили на запитванията на Ройтерс по темата.

Русия се опитва да разшири връзките си в Азия, особено тези с Китай, за да компенсира спада на търговията си с Европа след наложените ѝ санкции заради инвазията в Украйна. Руско-китайската търговия е във възход след началото на войната, като Москва пренасочва на изток петрола, който не може да продаде на запад, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин посети Пекин за последен път през 2022 г., броени дни преди началото на руската агресия в Украйна. Двамата ръководители обявиха тогава "безгранично" партньорство, но впоследствие Москва уточни, че то не включва военен съюз.

Русия иска да договори сделка за продажбата на повече газ на Китай и за целта планира да изгради още един газопровод "Силата на Сибир", който да прекосява Монголия и да е с капацитет от 50 милиарда куб. м. Сега работещият газопровод ще достигне капацитет от 38 милиарда куб. м. през 2025 г. Новият газопровод ще пренася газ от полетата на полуостров Ямал в Западен Сибир към Китай.

Двете страни обаче тепърва трябва да уточняват условията на доставките, включително и цените. Преговорите са сложни, тъй като очакванията са, че до 2030 г. Китай няма да се нуждае от повече газ, отколкото внася сега, посочва анализатори.

Не е ясно дали по време на визитата на Путин в Пекин ще бъдат подписани каквито и да било сделки, заключава Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ванка с танка
    Аз замръзнах без руски газ,вече съм с колело щото няма сорт Урал,да еба и руските ви облюдки
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари