Владимир Путин: Никой не трябва да си помисля, че може да воюва с Русия

4
Путин увери, че независимо от това, че Русия притежава мощен военен потенциал, тя не възнамерява да го използва за нападение срещу нито една държава
Путин увери, че независимо от това, че Русия притежава мощен военен потенциал, тя не възнамерява да го използва за нападение срещу нито една държава

Благодарение на новите руски оръжия е възможно стратегическият баланс и стабилност в света да бъдат съхранени. това заяви президентът на РФ Владимир Путин в поредното си интервю от серията на ТАСС "20 въпроса към Владимир Путин".

Президентът отбеляза, че САЩ претендираха за ролята на световен лидер. Вашингтон предполагаше, че "ако създаде противоракетен чадър под формата на система за ПРО, то другата страна няма да може да отговори по подобаващ начин в случай на употреба на ядрено оръжие", предаде Епицентър.бг.

Всъщност се оказа, че Русия е готова да се противопостави на подобно предизвикателство.

"Създавайки нашите съвременни свръхзвукови комплекси, които лесно преодоляват всяка система за ПРО, ние съхраняваме стратегическата стабилност и баланс", подчерта президентът.

На забележката на журналиста, че това може да наруши световния баланс на силите, Путин отговори, че в дадената ситуация не действа известното неутрално правило на Чехов, че ако "на стената е окачено свръхзвуково оръжие, но задължително трябва да стреля".

"Той ще стреля, ако е окачено само на една сцена. Но ако такова оръжие е окачено и на съседната сцена, то едва ли този от първата сцена ще си позволи да го използва", направи сравнение Путин.

Такава ситуация, отбеляза руският лидер, се нарича "стратегическа стабилност и баланс на силите". Именно тя помогна да бъде съхранен мирът от тези, още по-разрушителни конфликти, след края на Втората световна война.

Путин увери, че независимо от това, че Русия притежава мощен военен потенциал, тя не възнамерява да го използва за нападение срещу нито една държава.

Задачата на Русия е да създаде ситуация, в която нито една страна дори и да не си помисля, че може да воюва с Москва, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза, че Русия през последните години е излязла на седмо място в света по размер на Бюджета за отбрана. Преди нея са държави като САЩ, Китай, Саудитска арабия, Великобритания, Франция и Япония. При това военните разходи на Русия намаляват с всяка година, докато другите страни постоянно ги увеличават.

Независимо от това, в сферата на отбраната Русия вече не "догонваща" държава, отбеляза Путин. Той обоснова тезата си с факта, че Москва е създала свръхзвукови ударни комплекси, включително и междуконтинентални.

"Ние първи създадохме такива системи ударно настъпателно оръжие, каквито няма в света. Сега другите страни ни догонват. Това е уникална ситуация, каквато не сме имали никога", подчерта президентът Владимир Путин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук