ВКС с милостива присъда за убиеца на мъничката Кристин от Сотиря

1
Съдиите се аргументирали с твърдението, че деградация на личността му е все още обратима. На 21 години е жесток убиец, а какво можем да очакваме като стане на 40 години?
Съдиите се аргументирали с твърдението, че деградация на личността му е все още обратима. На 21 години е жесток убиец, а какво можем да очакваме като стане на 40 години? Снимка: Монитор

Състав на ВКС е отменил решение на бургаския апелативен съд , с което м.г. бе потвърдена доживотната присъда без право на замяна срещу убиеца на малката Кристин от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов

 Промяната е в частта „без право на замяна“, като милозливостта е аргументирана с младежката /21 години/ възраст на убиеца и твърдението, че процесът за деградация на личността му е все още обратим.

Решението е от 9 август, а заседанието на състава е било на 14 април т.г., то е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Пълният текст и мотивите предстои да бъдат публикувани.

Постановилият първоначалната възможно най-строга присъда , председателят на сливенския окръжен съд Мартин Данчев остана изненадан от развоя на процеса, по думите му извършителят не заслужавал подобен „подарък.Той припомни, че зад гърба си младежът е имал две предходни ефективни осъждания за блудствени действия и кражби, излязъл бил от затвора на 24 април 2018-а. Посегателството над детето извършил в напълно трезво състояние, психиатрите са категорични че е съзнавал какво върши и може да носи пълна отговорност.

Нямам думи, звучи абсурдно, но преди да се запозная в детайли не бих могъл да взема цялостно отношение. Нека тази милост лежи върху съвестта на предоставилите я !“, лаконично заяви по телефона адвокат Сиво Сивов, който представлява интересите на почерненото семейство.

Той припомни, че полумъртвото тяло на ненавършилото 7 години момиченце бе намерено от дядо ѝ Красимир Георгиев под мост недалеко от центъра на село Сотиря, смъртта настъпила броени минути след пристигането на линейката. В последствие патоанатомите установиха потресаващи следи от жестокост, които накараха в хода на делото съдебният лекар д-р Тома Чаушев да заяви, че в дългата си практика за пръв път се сблъсква с подобно зверство. Момиченцето е било изнасилено, душено и в последствие нападателят е разбил главата й.

Мартин Трифонов беше задържан почти денонощие по-късно след опит да избяга и да се укрие.В хода на преследването му беше прострелян и това наложи няколкомесечното му лечение първо в Сливен, а след това и в болницата при централния затвор в София.

Пред съда младият мъж призна изцяло събраните факти и обстоятелства, делото премина по съкратената процедура. При закрити врати Трифонов „обяснил“ посегателствата над невръстното момиченце с думите „Прииска ми се!“. Броени месеци след присъдата от Сливен той атакува размера ѝ пред бургаския апелативен съд, който отхвърли жалбата за „прекомерност“ на наказанието. Последва жалба пред ВКС, в която се позовава на практиката на Европейския съд за правата на човека, че всяко едно наказание трябва да има предел. Там е бил цитиран член 3 от Европейската конвенция за защита правата , който гласи: „Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание.“

Убийството на невръстната Кристин Георгиева и последвалите бурни протести доведоха до промени в Наказателния кодекс, които не позволяват въпреки самопризнанията и съкратения процес присъдата спрямо извършителя да бъде автоматично намалена с 1/3-а припомнят юристи.

Изпълнението на доживотните присъди е в условията на специален режим, осъденият няма право на отпуск, коментират запознати с условията зад решетките.

В село Сотиря разбраха за „помиловката“ от журналисти, хората не искат да повярват, че е възможно някой ден извергът да се върне там. Веднага след произнасянето на първоначалната присъда майката на Кристин, Гергана Драгнева , бабата Мария и дядото Красимир продадоха наследствения си дом в селото и се пренесоха да живеят в Сливен. Тялото на жертвата бе кремирано, траурната церемония по желание на близките беше в изключително тесен кръг, припомниха бившите им съседи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари