Висок риск от пожари в Русенско

0
50 огнеборци са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка
50 огнеборци са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка

50 огнеборци са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка

Висок риск от пожари в русенско отчитат от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН).

Това стана ясно от проведена среща между областния управител Анатоли Станев и гл. инспектор Светослав Войчев. Причината са очакваните високи температури през следващите дни, които на места е възможно да надвишават 40 градуса. Статистиката сочи, че по-голямата част от пожарите в България са предизвикани от небрежност при боравене с огън, подценяване на обстановката, както и при почистване и палене на отпадъци.

Още по-опасно става, ако високите температури са съчетани с ниска влажност и постоянно духащ вятър. Поради тази причина Станев и гл. инспектор Войчев апелират за по-голяма предпазливост от гражданите при работа със запалими материали особено на открито, както и да не се изхвърлят незагасени кибритени клечки, фасове и всякакъв вид отпадъци на места, където те могат да предизвикат пожар. Например една бутилка от вода – независимо дали е стъклена или от пластмаса, счупена или цяла, когато бъде огряна от слънчевите лъчи, може да има ефекта на лупа и да запали сухия материал наоколо. Също така гл. комисар Войчев напомня, че паленето на огън в гората трябва да бъде на обособените за целта места, които са изрично обозначени. Той призовава гражданите да бъдат бдителни и да подават сигнал на телефон 112 при съмнение или ако забележат пожар.

От пожарната в Русе са реагирали на над 560 сигнала от началото на годината, като до ден днешен са възникнали 128 пожара в сухи треви, което е почти два пъти по-малко в сравнение с предходната 2022 г. Тогава пожарите от подобен род са били 238. Това е и поради факта, че през тази година до края на месец юни е имало и валежна обстановка, явление, което е на страната на пожарникарите. Същевременно са изгорели около 30 дка пшеница, като през изминалата година за същия период са били унищожени повече от 80 дка. От РДПБЗН напомнят, че в ход е жътвената кампания, която създава допълнителен риск от пожари.

Друга добра новина е, че на този етап не са допуснати пожари в горите в русенско. От РДПБЗН посочват още, че пожарите в сухи треви и храсти са концентрирани по протежението на жп линията в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, вилната зона „Касева чешма“ и улиците „Агликина поляна“, „Табия“, „Йосиф Дайнелов“, „Мальовица“ и „Кръстец“. За съжаление от януари насам при битови пожари в региона са загинали трима души, сред които и едно дете на 3-годишна възраст.

По време на срещата стана ясно още, че около 50 огнеборци в областта, са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка.

Не трябва да се подценява, че топлото време е и рисков фактор за здравето. Заради това трябва да се избягва дългия престой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари