ВиК - Русе: На ръба на оцеляването сме

1
Със замразяването на цените дружеството ще има пари само за заплати и ток, а се предвижда от следващата година и увеличение на минималната работна заплата
Със замразяването на цените дружеството ще има пари само за заплати и ток, а се предвижда от следващата година и увеличение на минималната работна заплата Снимка: TVN / архив

Със замразяването на цените дружеството ще има пари само за заплати и ток, а се предвижда от следващата година и увеличение на минималната работна заплата, обясни инж. Сава Савов

Вчера окончателно, след като се саморевизираха, депутатите приеха мораториум на цените на тока, парното и водата от 16 декември до 31 март. Решението им вече влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник, което стана днес.

Цените се замразяват на стойностите от 16 декември.

Можем да коментираме ситуацията, когато решението на Народното събрание стане официално“, каза директорът на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев, цитиран от в. „Бряг“. Той поясни, че предвижданото увеличение на цената на топлото за Русе е била с един лев нагоре.

Ако мораториумът влезе в сила действително, ни предстои много тежка зима, на ръба сме“, заяви директорът на ВиК-Русе инж. Сава Савов. Той обясни, че водният сектор е сезонен бизнес, като консумацията на вода е най-силна през лятото, а зимата е много по-ниска. Със замразяването на цените дружеството ще има пари само за заплати и ток, а се предвижда от следващата година и увеличение на минималната работна заплата.

Ако цените не бъдат повишени, както очаквахме, няма да можем да правим собствени инвестиции. Това не се отнася до големия проект, който осъществяваме в момента в Русе, за него е осигурено финансиране“, категоричен е инж. Савов. Той подчерта, че ако наистина мораториумът остане до март, тогава след март КЕВР все пак задължително трябва да вдигне цените.

"Важен знак е, че оттук нататък преди да има сериозен анализ в енергийната система и "Топлофикация“, не може да даваме допълнителните разходи на системата към крайните потребители“, поясни новото решение премиерът Кирил Петков. „Това ще стане само след осъществяване на пълен анализ и след като сме видели, че е направено всичко възможно за намаляване на разходите и тогава да отиваме към увеличаване на цените", каза още той в началото на заседанието на кабинета премиерът Кирил Петков.

Категорично възразяваме срещу опитите държавната социална политика да се провежда през механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията“, от своя страна заявиха енергийните доставчици в страната с общо писмо до медиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари