Вестник "Сега" осъди Агенцията по горите за скандалните замени

2
Става въпрос за отказан от агенцията достъп до информация
Става въпрос за отказан от агенцията достъп до информация

"Сега" осъди Агенцията по горите за отказан достъп до информация за скандалните замени на гори в стил кон за кокошка, извършвани в периода 2007-2009 г.

Агенцията отказа да предостави на "Сега" изчерпателна информация за сключените 132 сделки и размера на щетата, нанесена на хазната, с аргумента, че тази информация е служебна, обясняват от медията. Съдът обаче е категоричен, в случая е налице надделяващ обществен интерес и достъпът не следва да се ограничава. 

"Сега" поиска да получи изчерпателна информация за извършената повторна оценка на 132 замени, след като в края на м.г. се оказа, че непозволена държавна помощ е установена едва при 103 от тях. В списъка на изрядните 29 сделки се оказа едни от най-големите замени, сключвани с неслучайни лица. За останалите 103 заменки земеделското министерство обяви, че предоставената непозволена държавна помощ възлиза общо над 80 млн. лв. Редакцията настоя за информация, която да позволи лесни сравнения с предходната оценка за имотите, извършвана при сключването им. 

В отговора си до "Сега" по ЗДОИ Агенцията по горите обаче прецени, че единствените данни, които може да даде, са за площта и местоположението на имотите. ИАГ излъга в прав текст, че е правена оценка само на 103 вместо на 132 имота, като тази лъжа лъсно още при сравнението с обществената поръчка за избор на независим оценител. Агенцията отказа достъп до новите оценки, довели до заключение има или няма предоставена държавна помощ с аргумента, че тази информация е служебна и че текат производства по издаване на актове за публично вземане. 

Решението на ИАГ в тази част е незаконосъобразно издадено и следва да се отмени, гласи решението на съда. Според съда в случая достъпът до информация касае публични средства и е налице надделяващ обществен интерес. При надделяващ обществен интерес ограничението за предоставяне на служебна информация отпада. ИАГ има 14-дневен срок да се произнесе отново по искания достъп до информация

Това не е първото съдебно дело, което ИАГ губи в съда. Юристите на агенцията не се посвениха да изтъкнат този факт в хода на съдебното заседание с аргумента, че вече е имало и други откази, по които също са спечелени дела и информация по темата се е появила. Както "Сега" писа, сходно дело спечели и WWF, като организацията публикуват достъп до голяма част от документацията по замените. Исканата от "Сега" информация би следвало да улесни работата около самите оценки и предоставената държавна помощ, стига данните да бъдат дадени във вида, в който се искат. 

Държавата закъсня фатално с процедурата по събиране на парите от неравностойните сделки и може да се окаже, че давността е изтекла при всички 103 сделки. Проблемът с изтеклата давност лъсна при спечелено на първа инстанция дело в Административния съд - София, заведено от "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев, който има на теория да връща да връща на държавата 1 382 354 лв. главница и 811 746 лв. лихви.

Министерството на Десислава Танева твърди, че помощта трябва да се върне независимо от давностните срокове и смята да обжалва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари