Веселин Топалов е обявен за общодържавно издирване

0
Съдът издирва гросмайстора на всички посочени адреси в България и Испания
Съдът издирва гросмайстора на всички посочени адреси в България и Испания Снимка: Sofia Photo Agency

Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов е обявен за общодържавно издирване. 

Топалов трябва да бъде доведен принудително в Софийския районен съд, след като не се яви на поредно заседание по делото за клевета, заведено срещу него от Стефан Сергиев.

Бившият президент на българската федерация (БФШ) е засегнат от твърденията, че е бил агент на Държавна сигурност, публикувани от гросмайстора в негово открито писмо от 2015 г.

Ето какво написа Топалов тогава:

"С голямо недоумение следя агресивната клеветническа кампания срещу БФШахмат и неговото ръководство, водена от лицата Стефан Сергиев, Кирил Георгиев, Венцислав Инкьов и Методи Стойнев.

Затова бих искал да споделя и някои факти. От изнесените наяве неотдавна документи се разбира, че Стефан Сергиев е бил доносник на ДС, което само по себе си го лишава от моралното право да говори за принципи.

По мое мнение сред тези хора (работили или донасяли в ДС) има наистина талантливи и отлично подготвени хора, но Ст. Сергиев не е такъв. Освен това, доколкото разбирам, тенденцията в България е те да не бъдат допускани на ръководни длъжности".

След като изчерпа всички възможности, съдът постанови: "Обявява лицето Веселин Топалов за общодържавно издирване на всички посочени адреси в България и Испания." Следващото заседание по това дело е насрочено за февруари 2018 г.

Същевременно Сергиев спечели делото за клевета срещу мениджъра на Топалов и също бивш президент на БФШ Силвио Данаилов.

То пък бе заведено заради отправени от Данаилов обвинения срещу Сергиев, публикувани във в. "Сега" през април 2015 г. Изречените твърдения, че Сергиев "е платен от международната федерация FIDE и конкретно от Русия", бяха определени от СРС като клевета. Данаилов трябва да заплати държавна такса в размер на 1500 лв. Предстои съдът да публикува мотивите за присъдата.

За 23 ноември е било насрочено поредно заседание на дело №13030 в СРС с ответник Топалов. Той не се е явил, за да защити твърденията си, разпространени в откритото писмо от 11 юни 2015 г.

Заради близо две години неуспешни опити да го намери, съдът е постановил: "Обявява лицето Веселин Топалов за общодържавно издирване на всички посочени адреси в България и Испания".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари