Верига хипермаркети представи собствен камион

0

Най-голямата верига за търговия на дребно в света Walmart представи собствен камион. Влекачът WAVE може да работи на практически всякакви видове гориво с изключение на ядрено.

Walmart има 10 130 магазина в 27 държави. Всички те се обслужват от собствена флотилия от товарни автомобили, сред които има около 7 000 влекачи с полуприцепи.

Огромният мащаб на търговията, която развива Walmart, кара веригата постоянно да търси възможно най-ефективни методи за доставка. Тъй като не са харесали нито една разработка на автомобилните концерни, американците са решили да създадат камиона самостоятелно.

Новият влекач WAVE (Walmart Advanced Vehicle Experience) е снабден с полигоривна задвижваща система, която е по-лека и икономична от съществуващите в момента аналози. Дизайнът пък е достоен за фантастичен филм.

Микротурбинната силова установка на WAVE може да работи на дизел, биодизел и природен газ. На борда има и комплект акумулатори, благодарение на които камионът може да се движи и на ток, макар и с ограничен пробег.

Необичайните форми на WAVE са продиктувани от аеродинамиката. Коефициентът на въздушно съпротивление е 20% по-нисък от обтекаемите камиони, които Walmart използва в момента.

Нетрадиционна е и вътрешната архитектура на кабината. Водачът седи в средата на купето, обкръжен щедро остъкление и дисплеи. За изработката на каросерията е използван кевлар, благодарение на който влекачът тежи почти 2 тона по-малко.

Тестовете на WAVE тепърва започват. Много от конструктивните и дизайнерски решения обаче със сигурност ще си проправят път до серийната версия.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари