Велислав Минеков: Държавата е плащала милиони на медии, които бълват фалшиви новини

1
Сегашната методика за финансиране на културните институти ражда кич
Сегашната методика за финансиране на културните институти ражда кич

Сегашната методика за финансиране на културните институти ражда кич

Министърът на културата професор Велислав Минеков отговори на въпроси във фейсбук страницата на Министерския съвет. Живата връзка е част от инициативата на служебното правителство "Властта говори". Водещ и модератор на въпросите в лайвстрийма бе популярната Youtube влогърка Флора Стратиева.

Ето какво каза министър Велислав Минеков в отговор на въпросите, зададени на живо:

Гробницата в Караново и Александрово: В Караново проблемът е като в Александрово – това са обекти, които са забравени от държавата. В Александрово са използвани големи средства и е направено значимо копие на гробницата. Парите са от фондацията на японския император. Но оригиналът е забравен. Нужни са огромни средства – може би около 1 000 000 лева, за да се подържа определен климат в гробницата, за да не се появяват гъби.

Караново – такова съкровище не знам дали заслужаваме. В света има много малко такива исторически обекти. Не мога да разбера защо там гробницата е изоставена по този начин. Проследих какво се е случвало между министерството и общината – прехвърляне на отговорност, обвинения чий е този обект. В момента е тъжно – покрито е с пластмаса. Трябват инвестиции – за инфраструктура, за социализация. Трябва да спасим това съкровище.

Халите: Това е казус, поставен от купувачите преди 2 или 3 години. Странно е, че тогава казусът не е изваден на светлина, че не е имало обществени обсъждания. Но в случая Министерството на културата не е в компетенциите си да се произнася. Ще държим да се подържа външната конструкция, но не можем да забраним дейност.

ЕК е пратила писма за авторското право и директивите. Ще трябва да ги изпълним. Но не мога да ви кажа в какъв срок, защото за мен това е съвсем нов проблем. Аз поисках обяснения и тепърва трябва да го решим. Следващата седмица ще сме заети с това.

Проверки на българските културни институти в чужбина: Трябва да има комисия в разширен състав, тъй като и аз се съмнявам в дейността на културните ни институти в чужбина. Правилникът за работа почти не се спазва. Средствата са впечатляващи. 122 000 лева има разход за транспортни услуги. Институт получава 55 000 лева, а дейност на института не се забелязва. В докладите срещам термин „фестивал, представен пред диаспората“. Работата на тия институти не е само да се грижат за диаспората, а да представят нашата култура в чужбина. За съжаление, фестивалите са по-скоро разходки. Имало е традиция, в която министърът е настанявал в тези институти свои хора. По времето на COVID тези институти са се занимавали с излъчване на филмчета. А в такава ситуация, вместо да седят там, са можели всички екипи да се приберат в България. Да, трябва да има комисия за работата на институтите.

Колекцията на Васил Божков: Местенето на колекциите на Божков не е решение на Министерството на културата. Отправихме писмено искане до прокуратурата предметите да бъдат прибрани и съхранявани. Например в хранилищата на БНБ. Обектите представляват ценност и на световния пазар. Доколко са оригинални – не знам, това трябва да каже прокуратурата. Трябва да стане ясно и по какъв начин са попадали в колекцията предметите. Странно е как трима министри са одобрявали тази колекция. Може би прокуратурата трябва да ги попита.

Директори на театри, опери и оперети - трябва ли да има за тях срок на мандата? Вече е обсъждано. Работим по нова методика. Видях всички конкурси. Тук министърът по досегашната методика е имал важна роля. И е можел да избере „подходящи“ хора. Необясними са комисиите за избор на директор. В тях има маргинални организации. Това е имитация на жури. Мандатността в Европа е не повече от 2 мандата. Виждам там хонорари, които са съмнителни, представления, които са съмнителни. Има една размяна на услуги в тая общност. Бедата обаче е в мълчанието. Тази общност мълча 12 години и позволиха дерибеи да управляват културата. Има много проблеми. Ниското заплащане например.

Фалшиви читалища: Читалищата се управляват от кметове. А кметовете са политически лица. И читалищата често се превръщат в политически клубове.

Плиска и паметниците: Основният проблем е Законът за културно наследство. Другият проблем е смазването на Националния институт за недвижимо културно наследство от предишните управляващи. Целта е корупция. Има невидима, но има и законна корупция. Когато от подписа на министъра зависи всичко, резултатът е налице. Дали сме предложения как да бъде поправен законът.

Двойната къща – аз участвах в протестите за Двойната къща. Пред очите на протестиращите къщата бе съборена. Впоследствие се разбра, че е предлаган подкуп на министър. За съжаление ние не сме следователи, трябва ни помощ. И за спасяване, но и за търсене на отговорност.

Борбата с фалшивите новини: Когато видите кой е плащал на медиите, които бълват фалшиви новини, ще разберете какво точно се случва. Сумите са в огромен размер – от министерства, държавни агенции, кметства. Това са огромни средства – милиони. Имаме медийни услуги на "Ръководство въздушно движение" – насочила е огромни пари за медийни услуги. Каква нужда има радарна служба от медийни услуги?

Борисов и парите за 4 "значими" обекта - 1 800 000 лева: Това бе част от серията „предизборни подаръци“. Лошото е, че аз трябва да положа подписа си под това. Сумите трябваше да бъдат дадени сега, от служебното правителство. Помните и идеите за наградите на певците в България с по 500 и с по 300 лева. Имало е една много обидна комисия. Когато стъпих в министерството, подписът бе мой. Тоест – служебното правителство плати предизборните решения на предишното. А от друга страна, парламентът никога не се е занимавал със системния проблем за пенсиите на културните дейци.

Облекчен износ на произведения на изкуството: В момента нещата са стигнали до Министерството на финансите. Това е нещо, което ще свършим със сигурност. 2009, 2013 съм внасял подобни предложения, СБХ също имаше подобни предложения. Нищо не се случи години наред. Практиката е обидна, сложна, неприятна. Чакам решението на митниците и МФ.

80 милиона за възстановяване на културата и проблемът с НФК: С управителния съвет на НФК работим трудно. Не можем да изберем директор, а това затруднява. Ако не изберем, е напълно възможно да загубим тази сума. 2013 е трябвало да започнат отчисления от хазарта към културата. Между 50 и 60 милиона лева не са постъпили в бюджета на МК. Това може би е като онези 700 милиона, забравени от Влади Горанов при хазарта.

Национална гимназия за древни езици и култура: Преди няколко дни подписах решение за ремонт на сградата. Бедата е в разделението на двете сгради – едната в покрайнините на София. Там бяха потрошени 5 милиона и половина. Това бе направено с цел "усвояване" на средства. Вид законна корупция.

Промяна в методиката за финансиране на културните институти: Говорихме вече с директорите. Трябва нова методика. Предложил съм им да дадат решение, те създадоха и комисия. Трябва да има нови идеи, сегашната методика ражда кич. Тя изправя всички институти пред желанието да съществуват на ръба на изкуството.

Национален фонд Култура и прозрачността на комисиите му: НФК е нещо като министерство в министерството. Имало е посочване от министрите – кой за какво да бъде поощрен. В момента подписвам решения, останали от предишния кабинет. Раздадени са 21-22 милиона. А има неща, които не струват и лев. Заседанията на УС са публични, наблюдавайте и ще ви стане ясно за какво става дума.

Очаква се да сменяме директорски съвети към някои от дружествата. Тъжни са резултатите в „Орфей“, в студио „Време“. Предизвиках тревога с появата си в министерството. Имам желание да видя какво се е случило. Но служителите са в тежко напрежение.

Музеи: Заплащанията за служителите са обидно ниски. Ние не можем да привлечем хора да работят там.

Следващата седмица ще открием обект. Там ще направим център, насочен към младите художници и тяхното стъпване на пазара. Ще заделим средства за стипендии – от фонд Култура. Ще направим зала за конференции, зала за театрални постановки, зала за прожекции. Ще има и възможност за ателиета за млади художници. Съвсем скоро ще го обявим официално.

Кошлуков и БНТ: Излезе отговор от СЕМ с много голямо закъснение. В него те обявиха, че ще накажат БНТ с акт на стойност 20 000 лева. Аз възнамерявам да спестя тези 20 000 лева на данъкоплатеца и настоявам да имам право на отговор.

Червената къща: Допусна се странна за мен реституция, защото знам как бяха обезщетени собствениците. В момента от Националната галерия се опитват да се преборят с тази реституция.

Приходите от посещение на музеи: Не са добри. Особено в периода на COVID. Но и преди пандемията има музеи и филиали с много ниска посещаемост. Някои от тези филиали възнамерявам да спра и да ги пренасоча към друга дейност. Един музей миналия месец ми предостави сметка за над 6000 лева само за електричество. А е посетен от четирима души миналия месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари