Великобритания вече изпитва недостиг на храна

0
Има глад за персонал по цялата верига на доставки – от земеделското производство през шофьорите до ресторантите
Има глад за персонал по цялата верига на доставки – от земеделското производство през шофьорите до ресторантите

Проблеми с недостиг на персонал има по цялата верига на доставки – от земеделското производство през шофьорите до ресторантите

От кланиците до кухните на ресторантите, британският хранителен сектор е изправен пред огромно предизвикателство това лято – просто няма достатъчно работници, пише Bloomberg в свой анализ, цитиран от Economic.bg.

Хранителната промишленост, която вече е изправена пред недостиг на работна ръка поради Брекзит и пандемията, сега се разширява до капацитета си, тъй като страната се отвори отново. Месопреработвателите намаляват производството, защото „катастрофалната“ липса на водачи пречи на доставките на храни до супермаркетите. Складовете и фермите също нямат достатъчно работници, заплашвайки да намалят потоците от доставки на храна. Местните кръчми и ресторанти със звезди на Мишлен пък трябва да ограничат обслужването и да увеличат заплатите за готвачи и другия персонал.

"Непрекъснато се борим, всеки ден, за да се справяме с проблемите във веригите на доставка“, каза Шейн Бренан, който оглавява Федерацията на студените вериги. „Вече виждаме празни рафтове в някои части по веригата за доставка на храни, в супермаркетите и в цялото хотелиерство. Това ще продължи. И ще има периодичен недостиг през лятото.“

Недостигът започна с Брекзит, който ограничи притока на нископлатени работници от Европейския съюз. Проблемът ескалира по време на пандемията с хиляди хора от 27-членния блок, напускащи Великобритания. Сега, когато икономиката се отвори отново, много от тези работници изглежда не бързат да се връщат.

Това добавя към натиска върху разходите за храна, вече подсилен от по-високите цени на суровините и логистичните смущения в резултат на Брекзит и блокирането на Суецкия канал през март. Разширяващият се пазар на труда ще подхрани инфлацията, заяви Федерацията за храни и напитки.

Цялата хранителна индустрия наистина се бори в момента“, каза Ник Алън, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на месопреработвателите. „Стигаме до точка на отчаяние, просто сякаш се насочваме към тухлена стена.

Предизвикателства в земеделието

Пресните продукти, като плодове и зеленчуци, са особено силно засегнати, казва Шейн Бренан. Докато кампанията за събиране на реколтата в Обединеното кралство е в ход, търговците на дребно имат проблем да набавят местна продукция и вместо това търсят повече европейски доставки, каза той.

Производителите от години се притесняват за достъпа до сезонни работници, след като Брекзит обезкуражи притока на нископлатени берачи на плодове от ЕС. При земеделските производители липсват 40 000 сезонни работници, дори след като правителството обяви допълнителна квота от 30 000 визи за работници от ЕС, според Националния съюз на земеделските производители.

Някои фирми обвиняват новата имиграционна система, базирана на точки, въведена като част от промените след Брекзит. Тя дава приоритет на по-висококвалифицираните работници, което затруднява някои сектори, като хотелиерството и селското стопанство, да получат необходимия персонал. За гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство отпреди края на 2020 г., има отделна „Схема за уреждане на ЕС“. Крайният срок за кандидатстване обаче е 30 юни.

Проблеми в месопреработването

Недостигът в земеделието и преработката удря и производството на месо. От асоциацията заявиха, че индустрията се стреми да затвори британските производствени линии и да купува от чужбина. Компаниите вече намаляват производството поради липсата на персонал за преработка и шофьори за доставка, се казва в съобщението.

Според британския съвет по птицевъдството през последните няколко седмици има 10% спад в добива на пилешко месо. Призовава се министрите да добавят индустрията, където 60% от персонала са граждани на ЕС, към т.нар. Списък с квалифицирани работници, което ще ѝ позволи да набира повече хора извън Великобритания.

"Правителството трябва да признае храната за специален случай, който се третира като проблем на националната сигурност“, каза главният изпълнителен директор Ричард Грифитс. „Загубата на контрол над начина, по който се храним като нация, би засегнала тежко британските производители на храни в момент, когато трябва да опитваме да използваме Брекзит като възможност да вземем продоволствената сигурност и храненето в свои ръце."

Празни супермаркети

Супермаркетите също усещат въздействието на недостига на шофьори на камиони. На 18 юни изпълнителният директор на Tesco Plc Кен Мърфи заяви, че най-големият търговец на дребно в страната не е виждал празни рафтове. Неговите коментари дойдоха след публикация на The Grocer, че Tesco е казал на правителствените министри, че почти 50 тона храна на седмица ще се хабят при доставчиците заради липсата на шофьори.

Това може да повлияе и на тези, които имат най-голяма нужда от храна. Charity FareShare, която разчита на търговци на дребно и други доставчици за доставки на излишни храни, изчислява, че до 30% от храната, която обикновено получава, е изложена на риск. Ежедневните доставки са спаднали до около 100 тона от средно 150–160 тона, се казва в него.

Няма готвачи и сервитьори

Ресторанти, пъбове, хотели и други заведения освободиха 330 000 служители по време на пандемията. След повторното отваряне те имат 10% свободни работни места и не им достигат 188 000 души, според UKHospitality. Всички готвачи, сервитьори, надзорници, портиери и охранители са търсени, а работодателите трябва да увеличат заплатите и цените след дълъг период на промяна, според главния изпълнителен директор Кейт Никълс.

Някои заведения са принудени да намалят обслужването, което означава, че вече не може да се обядва в ресторантите със звезди на Мишлен Le Gavroche и Pied a Terre.

"Откакто са отворени, ресторантите в цялата страна страдат много от проблеми с персонала“, каза известният шеф готвач на Le Gavroche Мишел Ру–младши на гостите на уебсайта на ресторанта си. „Алтернативата в този момент би била по същество да преуморим съществуващия персонал, което не сме готови да направим.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари