Великобритания пъди граждани на ЕС

1
Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България
Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България Снимка: Ройтерс

Британските гранични служби задържат граждани на Европейския съюз, настаняват ги в центрове за имигранти и след това ги експулсират.

Потърпевши са между 12 и 30 души, включително от България.

По информация на "Гардиън", цитирани от Дойче Веле, поне дузина европейски граждани, основно млади жени от Испания, Италия, Франция, България и Гърция, са били задържани на летище "Гетуик" и отведени в центъра за имигранти "Ярлс Ууд" в Бедфордшър. Причина за задържането, а впоследствие и за тяхното експулсиране е, че не са имали входна виза. За същия проблем информира и американското издание "Политико", според което потърпевшите граждани на ЕС са най-малко 30.

Според "Гардиън", някои от гражданите на ЕС, които са били спрени на летището, имали уговорени интервюта за работа. В правилата, публикувани от британското вътрешно министерство, изрично е посочено, че при насрочено интервю за работа е допустимо влизането на територията на Великобритания и без виза. Същото важи и за участието в "дискусии, конференции и семинари", както и за "обсъждане и подписване на договори".

"Още съм в шок"

Журналистите от "Гардиън" са разговаряли с две испанки, недопуснати във Великобритания след пристигането им на "Гетуик". Мария е на 25 години и е от Валенсия. Тя и преди е работила на Острова. Мислела, че свободно може да си търси място на трудовия пазар до октомври тази година. Когато граничните служби я информирали, че трябва да бъде депортирана, тя предложила да си купи билет в обратната посока още същия ден. Но вместо това я изпратили в "Ярлс Ууд" за три дни. "Още съм в шок", казва жената. "Отнеха ми свободата и не ми дадоха възможност да получа правна помощ."

В подобна ситуация изпаднала и 24-годишната Еухения. Тя пристигнала на "Гетуик" на втори май. Планирала да си намери работа и да заживее със своя испански приятел, който е служител на здравните власти на Великобритания и живее там от четири години. "Имах билет за връщане и попълних онлайн формуляр за пътуване, в който обясних всичко", казва тя. При кацането телефонът ѝ бил взет и тя престояла 24 часа в чакалня, преди да бъде изпратена обратно в Барселона.

Изискванията объркват

"Гардиън" посочва, че основна причина за задържанията и депортациите е объркването около въпроса дали гражданите на Европейския съюз могат да посетят Великобритания, за да проучат пазара, и да кандидатстват за виза чак след като получат предложение за работа.

Имало и случаи, в които пристигащите директно нарушавали правилата като например забраната за граждани на ЕС да карат неплатени стажове във Великобритания.

Междувременно осем депутати от Европейския парламент са изразили пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възраженията си срещу подхода на британските власти спрямо гражданите на ЕС, който се възприема като нарушение на споразумението за Брекзит. Британското вътрешно министерство от своя страна настоява, че правилата са ясни и могат лесно да бъдат проверени онлайн. "Имаме нужда от доказателство за правото на всеки отделен човек, че може да живее и да работи във Великобритания", подчерта говорител на министерството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Женското "НЕ СЕ СЪРДЯ" е като зъболекарското "НЯМА ДА БОЛИ!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук