Вече търсят проектант за пътя Русе - Велико Търново

0
Обявена е обществена поръчка за проектант на трасето Русе - Велико Търново, съобщи днес областният управител на Русе Стефко Бурджиев.
Обявена е обществена поръчка за проектант на трасето Русе - Велико Търново, съобщи днес областният управител на Русе Стефко Бурджиев.

Обявена е обществена поръчка за проектант на трасето Русе - Велико Търново, съобщи днес областният управител на Русе Стефко Бурджиев.

Както вече Topnovini.bg писа, на среща между депутатите от 19-ти МИР, регионалния министър Лиляна Павлова и директора на Агениция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров вече бе договорено двата града да се свържат с магистрала. Оптимистичната прогноза на Бурджиев е до март да се избере изпълнител за проектирането на пътя.

Междувременно ще продължи работата по разширяването с още една лента на настоящия път до Бяла, което според областния управител на Русе ще струва около 42 млн. лв. От Областното пътно управление бе отчетено, че по него преминават над два пъти повече тежкотоварни машини, отколкото по вече изградени магистрали като Хемус и по пътя свързващ Дунав мост 2 с Гърция.

Вече се създава и организация за проучване на възможностите за премахване на дървета край пътищата в областта, с оглед безопасността на движението, стана ясно по време на работната, среща свързана с възможностите за намаляване на пътнотранспортните произшествия, вследствие на сблъсък в крайпътните дървета.

Тя се проведе в Областна администрация - Русе, като освен губернаторът Стефко Бурджиев и неговият заместник Явор Янчев, на нея присъстваха представители на Областната дирекция на МВР, Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", Регионална инспекция по околна среда и водите, Областно пътно управление, Български червен кръст, Центъра за спешна медицинска помощ, Община Русе, неправителствени организации и др.

Всички присъстващи подкрепиха премахването на опасните дървета. Те бяха категорични, че това следва да е съборазено със законодателството, като се прецени количеството, качеството и вида дъвесина, както и възможностите за замяната й с храстовидна растителност за задържане на снега през зимата.

Отчетено бе, че при засаждането им преди 50-60 години, от дърветата край пътя е имало безспорна полза. Към момента обаче те са по-скоро опасни и напоени с отрова от преминаващите автомобили, коментираха присъстващите. Затова бе добавено, че предстои щателно проучване от специалисти на видовете и качеството им към момента. Не бе изключена и възможността за преместването на някои от дърветата на по-безопасно разстояние от пътя, като по предложение на председателя на "Вело Русе" Кольо Пазарджиев ще се инициира и засаждането на повече нови видове, за сметка на премахваните, на други места.

Гарантиран бе и контролът, относно това какво се случва с изсечените дървета, които като част от сервитута на пътя са собственост на АПИ.

Предстои работни групи да проучат и анализират допълнително всичко свързано с този въпрос, както и всички нормативни уредби, които следва да се спазят, като се подготви и съответната справка за пътни произшествия с висок травматизъм, вследствие на сблъсък с дърво.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари