Вдигат с 9,6% пенсиите до 369 лева през 2021 година

0
Предлагат детски да получават всички родители, не само бедните
Предлагат детски да получават всички родители, не само бедните Снимка: Dunavmost

Предлагат детски да получават всички родители, не само бедните. Минималната пенсия е възможно да е 300 лв., а таванът - 1440 лв. 

Минималната пенсия през 2021 г. да е 300 лв., таванът да се вдигне на 1440 лв., останалите да се увеличат по швейцарското правило, а тези до 369 лв. да се вдигнат с удвоен процент по него.

Този е един вариантите за увеличение на доходите на възрастните хора, които обсъждат правителството, синдикатите и работодателите. Прагът за удвоеното увеличение е избран спрямо линията на бедност за следващата година.

Социалният министър Деница Сачева, обаче не се ангажира с процент на увеличението. Предварителните изчисления на НОИ, с които “24 часа” разполага, показват, че индексацията по швейцарското правило с половината от ръста на инфлацията и на доходите трябва да е 4,8%. Това означава, че пенсиите от 300 до 369 лв. ще бъдат индексирани с 9,6%.

Сачева иска и промяна в системата на детските надбавки. Тя настоява право на надбавки да имат всички родители в страната, независимо какъв е доходът им. Сега вземат само родителите, чийто доход на глава от домакинството е под 410 лв. за пълен размер на помощта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари