Вдигат минималната заплата в Турция с близо 50%

0
Размерът ѝ ще стане 17 002 турски лири (близо 1 016 лева)
Размерът ѝ ще стане 17 002 турски лири (близо 1 016 лева)

Размерът ѝ ще стане 17 002 турски лири (близо 1 016 лева)

Минималната работна заплата в Турция ще бъде 17 002 турски лири (близо 1 016 лева) през 2024 година.

Това съобщи вчера турският министър на труда и социалната политика Ведат Ъшъкхан, цитиран от Ройтерс и БТА.

По този начин минималната заплата ще се повиши с 49 процента спрямо обявената през месец юли и със 100 процента спрямо януари 2023 г.

Годишната инфлация в Турция се повиши до 61,98 процента през ноември, което е най-високото ѝ ниво за тази година. В същото време инфлацията се оказа малко под очакванията, което е сигнал, че периодът на агресивно дигане на лихвите може би води до намаляване на търсенето.

Инфлацията се повиши рязка след валутната криза в края на 2021 г. и достигна 24-годишен връх от 85,51 процента през октомври миналата година. Тази година лирата загуби около 35 процента от стойността си, което още повече вдигна разходите за живот на турците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари