Вдъхват нов живот на една от най-красивите сгради в Русе!

15

Една от най-красивите някога сгради в Русе ще върне първоначалния си блясък и ще заживее нов живот.

След години разруха бившето доходното здание на фабриканта Сабетай Бениеш най-после намери добър стопанин в лицето на русенеца д-р инж. Иван Иванов. Той закупи частния дял – 34,5 % от общия имот, а това е най-представителната му част - ъгловата сграда на улиците „Николаевска“ и „Рила“. Вече е изготвен проект за реставрация, който предстои да се реализира, пише Монитор.

Тази великолепна сграда е архитектурен паметник на културата и е била една от най-представителните, строени в България след Освобождението. Сабетай Бениеш е имал в Русе фабрика за растителни масла, сладкарски изделия, бонбони и тахан халва и през 1907 г. вдига доходно здание, в което на първия етаж настанява магазините си, а на втория разполага кантори. Когато умира през 1911 г., е наследен от синовете си Леон и Рафаел. Седем-осем години те работят заедно, но след това чрез съдебна делба Леон придобива доходното здание, а брат му – фабриката. През 1931 г. Леон предприема разширение на сградата по улица „Пощова“, сега улица „Рила“. След национализацията и в старата, и в по-новата част се настаняват различни институции, сред които Районният съд и Държавният архив. В сградата е заседавал и Народният съд, който произнася тук 27 смъртни присъди.

При реституцията 34,5 % от имота придобива правнукът на Сабетай Бениеш – русенецът Димитър Кулаксъзов, а другата част остава на държавата. Частният дял сменя собствениците си няколко пъти. През 2016 г. го купува бизнесменът д-р инж. Иван Иванов, но като идеални части от общия имот, а през м.г. чрез съдебна делба придобива ъгловата постройка. След това учредява фондация на свое име и й дарява сградата с предназначение осъществяване на целите на фондацията - опазване на архитектурното наследство на Русе, социални и културни проекти.

Няма интерес от хората с пари към тези стари сгради, защото е по-евтино да се съборят и да се вдигнат нови. При паметниците на културата всичко трябва да се съгласува, а процедурите са ужасно тромави и изтощителни.

Сега с тази сграда ни предстои огромна работа. Хубаво е, че са запазени всички външни оригинални орнаменти по образец от австрийската архитектура. Оригиналните пруски сводове ще се виждат, няма да ги закриваме. Идеята е на втория етаж да има хотел, който ще носи името на Сабетай Бениеш в негова чест. На първия етаж ще има ресторант и офиси. Така съм създал и планирал дейността на фондацията, че и след мен, всичко спечелено от тази сграда да отива за закупуване и реставрация на друга архитектурна забележителност на Русе в окаяно състояние“, обяснява инж. Иванов.

Родолюбивият русенец има интерес към историята и към запазването на архитектурното наследство. Преди години той опита да започне кампания за закупуване и реставриране на Солаковия хан в Букурещ, но не срещна подкрепа от страна на държавата. След това поиска да възстанови съборения емблематичен в миналото на Русе хотел „Ислях хане“, но и там срещна пречки. Негово дело е реставрацията на някогашния хотел „Европа“ в Русе.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари