Възрастни хора в Русе: ВиК да върне подаването на данни по телефона!

13
Пенсионери разказват, че нямат компютри и не могат да подават показанията по електронен път
Пенсионери разказват, че нямат компютри и не могат да подават показанията по електронен път

Пенсионери разказват, че нямат компютри и не могат да подават показанията по електронен път

Премахването на възможността да се подават данните за водомера по телефона във ВиК - Русе притеснява много от възрастните хора. Пенсионери разказват, че нямат компютри и не могат да подават показанията по електронен път, предава Русе Медиа.

Така им се начислява служебно консумация за месеца, а едва на три месеца се вижда реалното количество вода и се прави изравняване. Възрастните хора се тревожат, че междувременно плащат за вода, която не са ползвали. И искат отново да подават показанията по телефона, където винаги служителките са били много любезни. Казват, че няма как всеки месец да молят някой по-млад да им помага и да им въвежда данните в сайта на ВиК - Русе, особено когато наоколо живеят все възрастни като тях.

От 1 февруари ВиК - Русе въведе визуално отчитане на индивидуалните водомери на три месеца, а в останалото време абонатите трябва сами да си подават показанията през сайта на ВиК - Русе.

От дружеството обясниха, че това е свързано със зачестили сигнали от потребители, които се оплакват, че телефонните линии са натоварени, дават заето и те не могат да подадат данните си. В същото време стават и грешки при подаване на потреблението от страна на абонатите.

Затова общият водомер се отчита визуално ежемесечно, а индивидуалните - на три месеца. В междинните периоди между два отчета ВиК операторът ежемесечно начислява количество изразходвана вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. След отчитане на показанията на водомерите количеството вода се изравнява в съответствие с реалното потребление. Заплащането на дължимите суми за консумирана вода е ежемесечно.

От ВиК - Русе припомнят, че датата на отчитане може да разбере по три начина:

  • в раздел „График за отчитане“ в уебсайта ни на следния адрес: https://www.vik-ruse.com/prowerka-na-grafik;
  • от съобщението за предстоящо отчитане, което отчетниците поставят предварително на видно място в сградата
  • чрез мобилното приложение ВиК - Русе, което може да се изтегли от Google Play.

В деня на отчитане може да се подадат данни за потреблението онлайн чрез раздел „Домакинства“, подраздел „Самоотчитане на водомер“ в уебсайта на „ВиК“ ООД – Русе на следния адрес: https://www.vik-ruse.com/domakinstva/samootchitane. Самоотчитането става в деня от графика и до 24 часа след обявената дата. Възможността за подаване на показания по електронен път не елиминира задължението на потребителите да осигуряват достъп на отчетниците за извършване на визуално отчитане на водомера, напомнят от ВиК - Русе.

Засега от дружеството не предвиждат да върнат подаването на показания по телефона, но хората, които не са съгласни с промените, могат да подадат жалба във ВиК - Русе и да опишат мотивите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Русенка
    ВиК като искат да са толкова авангардни и технологични да предоставят на абонатите си устройства, както например някои интернет доставчици предоставят безплатно рутери за ползване. Никой не е длъжен да си купува смартфон или компютър за да им изпраща данните електронно.
  • 16
    4
    Русе
    Всичко е направено с цел да се надписват кубици от общите водомери и да се плаща водата по два пъти
  • 13
    3
    и сега какво?
    Сметките ми за ВиК се плащат от разплащателна сметка по фактура, която получавам на имейла си. Заради въведените от ВиК нови правила въвеждам посочения абонатен номер от изпратената ми по мейла фактура, чиито номер, кой знае защо, се различава от посочената като пример такава и излиза съобщение: ......"Не е намерен клиент съответстващ на въведените данни"......Ха сега де!
  • -13
    2
    Ама
    да подават от ай-фоните си ве
  • -8
    1
    Оммм Бутсман
    Се оплачат на патрона им баболюбец. Абе на Оня дет копа траншеите из града.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари