Възрастна жена попадна в омагьосан кръг от имотни игри

0
Виктория Кръчмарова е на път да остане на улицата
Виктория Кръчмарова е на път да остане на улицата Видео: NOVA

Схема за имотни измами.

Роднина на известния български скулптор Йордан Кръчмаров е на път да остане на улицата заради мошеници. Те се възползват от доверието на 86-годишната Виктория Кръчмарова и я подвеждат да им припише единственото си жилище. Близките й подозират полицейски чадър и мълчание на институциите по случая, предава NOVA.

Страхът от имотна измама малко или много преследва всеки собственик на недвижим имот. Всеки може да стане жертва неволно. И да остане без право върху имота си. В този омагьосан кръг от имотни игри попада и баба Виктория. Тя е снаха на заслужилия български скулптор и художник Йордан Кръчмаров. 

Повече от 30 г. живее в столичния квартал „Лозенец”. От 27 г. е вдовица на Михаил Кръчмаров, който е син на известния скулптор. Оцелява с пенсията си и помощта от внука си. От съседи внукът й Мартин разбира, че непознати мъже навестяват самотната жена миналата година. И веднага алармира полицията от 4-то районно. Решава да изчака неканените гости, които дори имат и ключ от жилището на баба Виктория. Спречкват се на входната врата.

„Този господин се казва Асен. Той дори имаше ключ. Каза, че баба ми му го е дала. Сбихме се”, разказа внукът й. Няколко дни по-късно е привикан да дава обяснения в 4-то районно, защо е набил въпросния Асен. И подава жалба. Мартин спешно звъни в полицията, а оттам му предлагат спецакция, чрез която да заловят мошениците.

„Бях придружен от 4 полицаи. Скриха се зад дървото, не изглеждаше сериозно. Този човек не дойде. Казаха ми, че нищо не може да се направи”, каза още внукът.

След няколко дни Мартин  е привикан отново в районното. Полицаите го уверяват, че има сигнал в прокуратурата и че всичко е наред. Оказва се, че това са същите органи на реда, които наскоро бяха задържани за такса спокойствие.

Преди месец разбира от полицаи от 3-то районно, че уж предотвратената имотната измама с апартамента на баба му, се е случила. Този апартамент вече не е на баба Виктория, а на Здравко.

От около година адвокат Тотев знае за притесненията на Мартин, че баба му може да стане лесна мишена на имотната мафия. Тогава го съветва да предприеме процедура под запрещение. Отнема време и минава през съда.

Измамниците обикновено набелязват жертва, която живее сама и е с влошено здраве. Действат бързо, за да са изрядни по документи. Вадят си генерално пълномощно при нотариус, Виктория го подписва и това развързва ръцете на измамниците.

„Тя не е заведена директно да прехвърли имота, а само да подпише 1 документ. Дамата, в конкретния случай, не е разбрала, че подписва пълномощно с подобни права”, заяви адвокатът Теодор Тотев.

По документи Здравко е превел на Виктория и около 25 000 лева, за да е честна сделката по замяната на идеалните части от апартамента. Но само по документи.

От Софийска районна прокуратура обясниха за NOVA, че на 31.05.2018  прокуратурата възлага проверка на полицията. Не събират данни за престъпна измама. След запознаване с материалите по преписката с постановление от  29.06.2018г, наблюдаващият прокурор отказва да образува  наказателно производство по случая.

За късмет на Мартин и баба му Виктория прехвърлянето на апартамента им по наследство засега е спряно, защото служителите в имотния регистър са се усъмнили. Мартин, Виктория и адвокатите ще атакуват сделката за жилището в съда. Ще се борят тя да бъде развалена.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари